7/7/14

Σάλτσα πέστο βασιλικού με ζυμαρικά (spaghetti)
Δαναη Σημαντηρακη7/7/14 0 σχόλια

Το πέστο είναι μια κλασική σάλτσα για ζυμαρικά της ιταλικής κουζίνας και σίγουρα αποτελεί μια πιθανή επιλογή μου όταν βρεθώ σε ιταλικό εστιατόριο. Φτιάχνεται σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, αλλά το πιο γνωστό μάς έρχεται από τη Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα από τη Γένοβα. Ονομάζεται “πέστο αλά τζενοβέζε (pesto genovese)“ και αποτελείται από βασιλικό, κουκουνάρι, παρμεζάνα, πεκορίνο, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Είναι μια σάλτσα πολύ εύκολη και γρήγορη, που μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με ότι ζυμαρικό μας αρέσει ή με νιόκι πατάτας, να τη χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για μπρουσκέτες, σαν ντιπ ή ότι άλλο σκεφτούμε. Επίσης, μπορούμε να τη φτιάξουμε με διάφορες παραλλαγές, όπως π.χ. το “πέστο Τοσκάνης”, που φτιάχνεται με καρύδια, βασιλικό, ψωμί, σκόρδο και χυμό βοδινού και να κάνουμε τους δικούς μας συνδυασμούς. Μπορούμε π.χ. να αντικαταστήσουμε το κουκουνάρι με αποφλοιωμένα αμύγδαλα ή καρύδια ή ακόμα και φιστίκια (ή κάσιους). Σε μια πιο παραδοσιακή παραλλαγή μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παρμεζάνα με ανθότυρο ή με άλλο τυρί που μας αρέσει, αρκεί να έχει παρόμοια υφή. Ακόμα και τον βασιλικό, με λιαστές ντομάτες ή πιπεριές φλωρίνης!

Εδώ σας δίνω την παραδοσιακή συνταγή του πέστο, που όμως αντί για κουκουνάρι χρησιμοποίησα αμύγδαλα, που τα είχα πρόχειρα στο ντουλάπι. Στο σπίτι έχουμε δυο γλάστρες με βασιλικό (έναν αθάνατο και έναν πλατύφυλλο) που προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανούς όλο το χρόνο (!), οπότε όταν χρειαστώ έχω πάντα φρέσκο βασιλικό για τις σάλτσες ή τις σαλάτες μου. Είναι πολύ βολικό!

Επίσης, παραδοσιακά, το πέστο φτιάχνεται ψιλοκομμένο με μαχαίρι ή χτυπημένο στο γουδί για να μένουν όσο το δυνατό περισσότερο αναλλοίωτα τα συστατικά του. Πρέπει να ξεχωρίζουν όλες οι γεύσεις, χωρίς να είναι λιωμένα τα υλικά. Αυτή όμως είναι μια (επίπονη!) διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή, οπότε εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi μας, απλά ψιλοκόβοντας τα υλικά μας, χωρίς να τα ταλαιπωρήσουμε ιδιαίτερα.

Όταν επιχειρήσετε να τη φτιάξετε, κάντε 1-2 δόσεις παραπάνω. Μπορείτε τη βάλετε σε γυάλινο βαζάκι και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο (ίσα να σκεπαστεί το πάνω μέρος της). Έτσι μπορείτε να τη συντηρήσετε στο ψυγείο για αρκετό καιρό και την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε σάλτσα πέστο, να την έχετε έτοιμη στο ψυγείο σας!

φτιάχνοντας πέστο

Υλικά

2 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
1 μεγάλη σκ. σκόρδο (ή 2 μικρές)
¼ φλ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα (ή κουκουνάρι)
½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα (ή μισή μισή με πεκορίνο)
½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
500 γρ. spaghetti (No 6 ή No 7)

Εκτέλεση

1. Βάζουμε το σκόρδο και τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε.
2. Προσθέτουμε το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι για να ανακατευτούν καλύτερα.
3. Προσθέτουμε την παρμεζάνα.
4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο όλο μαζί ή σταδιακά αν έχει υποδοχή το μπλέντερ μας.
5. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε πάνω τους τη σάλτσα πέστο.
6. Ανακατεύουμε καλά να απλωθεί ομοιόμορφα στα μακαρόνια και σερβίρουμε.

    Tips

    Προσοχή στο σκόρδο. Βάλτε περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα πόσο έντονη θέλετε να είναι η γεύση του στο πέστο.

    Το πέστο πρέπει να είναι πηχτό (σαν πάστα ελιάς). Μόλις ανακατευτεί με τα μακαρόνια, θα απλωθεί ομοιόμορφα και θα αραιώσει. Αν πάλι σας φαίνεται οτι θέλει κι άλλο αραίωμα, προσθέστε λίγο απο το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια ή λίγο λάδι.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτι ζυμαρικό σας αρέσει. Και τα ριγκατόνι ή οι πένες είναι ενδιαφέρουσες επιλογές.


Read more: http://www.gourmelia.gr/saltsa-pesto/#ixzz36kffpTzt

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου