20/10/13

Γκρατέν μελιτζάνας εύκολο
Δαναη Σημαντηρακη20/10/13 0 σχόλια

υλικά για 2 άτομα
3 μελιτζάνες φλάσκες αρκετά μεγάλες
2 σκ.σκόρδο ολόκληρες
2 κρόκοι φρέσκων αβγών
100 γρ. τυρί φέτα
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο (ή βασιλικό)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή
Καθαρίζουμε από τη φλούδα τις δύο μελιτζάνες και κόβουμε τη σάρκα τους σε κύβους. Τους αλατίζουμε καλά και τους αφήνουμε σε σουρωτήρι 30' να βγάλουν τα υγρά τους. Πλένουμε την τρίτη μελιτζάνα (διαλέγουμε τη μεγαλύτερη) και την κόβουμε κατά μήκος στα δύο, μαζί με το κοτσάνι της. Χαράζουμε τη σάρκα με μαχαίρι προσεκτικά, ώστε να μην φτάσουμε στη φλούδα και αφαιρούμε κατόπιν με ένα κουταλάκι τη σάρκα, αφήνοντας περίπου 1/2 εκ. στα τοιχώματα. Αλατίζουμε τα δύο άδεια κομμάτια και τα τυλίγουμε προσωρινά σε μεμβράνη. Βάζουμε τη σάρκα από όλες τις μελιτζάνες να βράσει με νερό σε κατσαρολάκι μαζί με τα σκόρδα, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 10'. Την αδειάζουμε σε σουρωτήρι και την πατάμε με σπάτουλα ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά. Τη βάζουμε σε μπολ και πριν κρυώσει ρίχνουμε τη φέτα κομματιασμένη. Ανακατεύουμε και πιέζουμε με πιρούνι να ενωθούν. Κατόπιν, προσθέτουμε τους κρόκους, την παρμεζάνα (κρατώντας στην άκρη μια κ.σ. για το τέλος), τον μαϊντανό και τον κόλιαντρο ή τον βασιλικό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο. Γεμίζουμε με τη γέμιση τα δύο μισά της μελιτζάνας που κρατήσαμε και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρέξ. Τα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, τη φρυγανιά και ελάχιστο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο φούρνο για 25' περίπου. Σερβίρουμε αμέσως, με μια πράσινη σαλάτα. 


http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=5235

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου