27/5/13

Παντζαροσαλάτα με ντρέσσινγκ μαγιονέζας
Δαναη Σημαντηρακη27/5/13 0 σχόλια

Υλικά

    4 μεγαλούτσικοι βολβοί παντζαριών
    1/2 φλιτζ. τσαγιού μαγιονέζα Maille Fins Gourmets
    1/2 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
    1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
    λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
    τα φύλλα από 1/3 ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένα
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄ Ψήσιμο περίπου 50΄

Διαδικασία Προετοιμασία παντζαριών: Μπορούμε να φτιάξουμε τη σαλάτα με ωμά, ψητά ή βραστά παντζάρια.

1ος τρόπος: Αν επιλέξουμε να τα αφήσουμε ωμά, θα είναι τραγανά και με αίσθηση δροσιάς. Τα ξεφλουδίζουμε και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα τρίβουμε με τα χέρια (προτιμότερο φορώντας γάντια γιατί τα παντζάρια βάφουν), και τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Μετά τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

2ος τρόπος: Βραστά τα παντζάρια αποκτούν ζουμερή, τρυφερή αίσθηση. Τα βάζουμε ακαθάριστα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα ελέγχουμε τρυπώντας τα με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκι - πρέπει να τα διαπερνά χωρίς δυσκολία. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και μόλις κρυώσουν λίγο τα ξεφλουδίζουμε με το χέρι (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα). Μετά τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

3ος τρόπος: Με το ψήσιμο τα παντζάρια αποκτούν βαθιά, μεστή γεύση και αναδεικνύεται η γλύκα τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Τυλίγουµε τα παντζάρια ένα-ένα (όπως είναι µε τη φλούδα τους) µε αλουµινόχαρτο και τα ψήνουµε για περίπου 45 λεπτά ή µέχρι να γίνουν. Τα ελέγχουµε τρυπώντας τα µε ένα λεπτό µαχαίρι ή µε ένα ξυλάκι για σουβλάκι - πρέπει να τα διαπερνά µε ευκολία. Τα ξετυλίγουµε και, µόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουµε και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Σαλάτα: Προσθέτουμε στο μπολ με τα τριμμένα παντζάρια τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το σκόρδο, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, το δυόσμο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν τα υλικά. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να γίνει δροσερή και να «δέσουν» οι γεύσεις.

Συνοδεύουμε με ψωμί, φρυγανισμένο ή μη.

http://www.gastronomos.gr/maille_apolafseis/4020/Pantzarosalata-me-ntressingk-magionezas

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου