17/5/13

Υγρό κέικ σοκολάτας με Baileys
Δαναη Σημαντηρακη17/5/13 0 σχόλια

Υλικά
    Για το κέικ:
    βούτυρο - 150 γρ. ανάλατο, σε κυβάκια
    σοκολάτα κουβερτούρα - 100 γρ., ψιλοκομμένη
    ζάχαρη - 100 γρ.
    ζάχαρη καστανή - 100 γρ.
    κακάο σκόνη - 50 γρ., κοσκινισμένο
    Baileys - 180ml
    αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 170 γρ.
    baking powder - 1,5 κ.γ.
    μαγειρική σόδα - 1/2 κ.γ
    αλάτι - 1/2 κ.γ.
    αυγά - 3 , σε θερμοκρασία δωματίου


    Για την γκανάς σοκολάτας με Baileys:
    σοκολάτα κουβερτούρα - 200 γρ., πολύ ψιλοκομμένη
    κρέμα γάλακτος - 100ml
    Baileys - 100ml
    αλάτι θαλασσινό - μία πρέζα
    βούτυρο - 15 γρ. ανάλατο, μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  160°C.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα, τις ζάχαρες, το κακάο και το  Baileys και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν η σοκολάτα και το βούτυρο λιώσουν, ομογενοποιούμε, ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός, φροντίζοντας να απαλλαγούμε από τυχόν κομματάκια ζάχαρης ή κακάο. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.

Εντωμεταξύ, βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολα μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 20-21 εκ. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το  baking powder, τη σόδα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τα αυγά στο σοκολατένιο μίγμα που έχουμε αφήσει να κρυώσει ελαφρώς και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα κοσκινισμένα υλικά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μην υπάρχουν κομματάκια. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι το σημείου που αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέικ αυτή θα βγαίνει καθαρή (ιδανικά θέλουμε να δούμε μερικά υγρά ψίχουλα πάνω στην οδοντογλυφίδα. Αυτό το κέικ δεν θέλουμε να το παραψήσουμε οπότε καλύτερα να το αφήσουμε λιγότερη παρά περισσότερη ώρα. ). Η επιφάνεια του κέικ θα έχει ραγίσει λίγο, αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό για ένα υγρό κέικ.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά προτού ξεφορμάρουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ισιώνουμε την επιφάνεια του κέικ κόβοντας τα σημεία που εξέχουν.

Για την γκανάς:
Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε πυρίμαχο σκεύος και αφήνουμε στην άκρη. Σιγοβράζουμε την κρέμα γάλακτος, το Baileys και το αλάτι σε τηγάνι. Χύνουμε το καυτό μίγμα πάνω στη σοκολάτα και αφήνουμε να μαλακώσει για  1 λεπτό.  Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα ή μαρίζ και μετά ενσωματώνουμε το βούτυρο.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να είναι αρκετά παχύρρευστη για να την απλώσουμε πάνω από το κρύο κέικ. Όσο η γκανάς κρυώνει, την ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ για να έχουμε παντού την ίδια θερμοκρασία και να πετύχουμε μία λεία κρέμα.

http://www.toarkoudi.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου