2/4/13

«Τρουφάκια» σιμιγδαλένιου χαλβά με κουκουνάρι
Δαναη Σημαντηρακη2/4/13 0 σχόλια

Υλικά

Για τα τρουφάκια

    150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
    5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
    στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

Για το σιρόπι

    1½ φλιτζ. τσαγιού νερό
    1 φλιτζ. τσαγιού μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
    ξύσμα από 1 ακέρωτο και βιολογικό λεμόνι

Για την επικάλυψη

    1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία

Για το πασπάλισμα

    ζάχαρη άχνη
    κανέλα σε σκόνη

Μερίδες 25 - 30 κομμάτια
Προετοιμασία 50΄

Διαδικασία Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το νερό, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί. Δεν χρειάζεται να βράσει το μείγμα. Προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού, σβήνουμε το μάτι, όμως δεν αποσύρουμε, για να παραμείνει ζεστό το σιρόπι.

Τρουφάκια: Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, πάντα σε μέτρια φωτιά. Μόλις το σιμιγδάλι καβουρδιστεί, μετά από περίπου 4 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι, ανακατεύοντας καλά. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι και να ξεκολλάει από τον πυθμένα και τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 5 - 6 λεπτά ή μέχρι να γίνει o χαλβάς χλιαρός, για να μπορέσουμε να τον «δουλέψουμε» με τα χέρια.

Απλώνουμε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια της επικάλυψης σε ένα ρηχό πιάτο. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα του χαλβά και πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού, τα οποία ρολάρουμε πάνω στα κουκουνάρια, ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Βάζουμε τα τρουφάκια σε πιατέλα και τα σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

http://www.gastronomos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου