26/2/13

Ραβιόλι με σπανάκι και μανιτάρια
Δαναη Σημαντηρακη26/2/13 0 σχόλια

Υλικά:
Για τη ζύμη (περίπου 24 ραβιόλι)
•    3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 κ.γ. αλάτι
•    4 αβγά
•    2 κ.σ. ελαιόλαδο
•    1 κρόκο αβγού

Για τη γέμιση
•    1/2 κούπα ελαιόλαδο
•    180 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
•    300 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και καλά στραγγισμένο
•    1/4 κούπας  mascarpone

Εκτέλεση:
Σε ένα μίξερ με το εργαλείο για ζύμες, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο, και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και ομοιογενής. Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο αλατοπίπερο. Σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο, τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και αναμειγνύουμε για λίγο μέχρι να αποκτήσουν την υφή πάστας. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε αυτό το μείγμα με το μασκαρπόνε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τη σχηματίζουμε σε ένα ορθογώνιο και την περνάμε από το μηχάνημα των ζυμαρικών 2-3 φορές (αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάστη, αλλά θα δυσκολευτείτε περισσότερο) χρησιμοποιώντας τα χέρια μας για να κρατάμε το λεπτό στρώμα που προκύπτει. Η ζύμη πρέπει να έχει το πάχος περίπου ενός φύλλου χαρτιού.

Ρίχνουμε στον πάγκο αλεύρι και τοποθετούμε  το λεπτό φύλλο της ζύμης. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με τον 1 κρόκο και τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους αλλά στη σειρά, κουταλιές του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε τη ζύμη στα δύο και πατάμε ώστε να κολλήσει καλά. Με τα δάχτυλα, πατάμε καλά και την περιοχή ανάμεσα στη γέμιση. Με ένα κόπτη για ζυμαρικά, κόβουμε σε τετράγωνα σχήματα και τοποθετούμε σε έναν αλευρωμένο δίσκο. Βεβαιωνόμαστε πως οι άκρες είναι καλά κολλημένες μεταξύ τους.

Βράζουμε αρκετό νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσεκτικά τοποθετούμε τα ραβιόλι, περίπου 3-4 κάθε φορά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και χρησιμοποιώντας μία σουρωτή κουτάλα, αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο με λίγο βούτυρο και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να βράσουν και τα υπόλοιπα. Σερβίρουμε σκέτα ή με μια απλή σάλτσα ντομάτας.

http://www.athinorama.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου