10/2/13

Τυροπιτάκια μπομπάτα
Δαναη Σημαντηρακη10/2/13 0 σχόλια

Γρήγορα νόστιμα, αφράτα, ευέλικτα και εμφανίσιμα. Η φωτογραφία τα αδικεί γιατί είναι φτιαγμένα με άλλη τεχνική με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Φτιάχνει περίπου 32 κομμάτια των 10 εκ.

Υλικά για τη ζύμη

    1 ποτήρι λάδι
    1 ποτήρι γάλα
    2 αυγά χτυπημένα
    2 κουτ. σούπας ζάχαρη
    1 κουτ.τσ. αλάτι
    1 φακελ. μαγια ξηρή Γιώτης
    5 ποτήρια περίπου αλεύρι.
Για τη γέμιση

    300 γρ. φέτα
    100 γρ. κεφαλοτύρι
    2 ασπράδια
    2 κρόκους για να αλείψουμε στο τέλος

Πως το κάνουμε:

    Χτυπάμε σε ένα μπωλ το λάδι τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε μετά τη μαγιά. Αφήνουμε 3 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και να διαλυθεί καλά.
    Προσθέτουμε το γάλα, τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
    Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας και χτυπώντας το ζυμάρι με μια κουτάλα με τρύπα στη μέση.
    Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 50-70°C να φουσκώσει.
    Εν τω μεταξύ θρυμματίζουμε τη φέτα, τρίβουμε το κεφαλοτύρι, τα ρίχνουμε σε ένα χτυπημένο ασπράδι και ανακατεύουμε.
    Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι το μοιράζουμε ξανά και ξανά ώσπου να έχουμε μπαλίτσες σαν ένα μεσαίο μανταρίνι.
    Είτε: α) Ανοίγουμε στον λαδωμένο πάγκο της κουζίνας το ζυμαράκι σε τρίγωνο σχήμα περίπου και βάζουμε τη γέμιση στην βάση του τριγώνου και τυλίγουμε κλείνοντας καλά τη γέμιση μέσα στην αρχή προς την κορυφή. Σχήμα μακρουλό και αν θέλουμε του δίνουμε το σχήμα του μισοφέγγαρου.
    β) Ανοίγουμε το ζυμάρι σε τετράγωνο (σε αυτήν την περίπτωση ανοίγουμε όλη τη ζύμη σε ένα φύλλο και χαράζουμε κομάτια τετράγωνα). Βάζουμε τη γέμιση στη μέση και πιάνουμε τις τέσσερεις άκρες και ενώνουμε πάνω στο κέντρο. Ενώνουμε και τις 4 λοξές πλευρές αν θέλουμε.
    γ) Το πιο γρήγορο από όλα τα σχέδια. Παίρνουμε την μπαλίτσα στην παλάμη μας και κάνουμε μια λακούβα. Τοποθετούμε μέσα τη γέμιση και την κλείνουμε μέσα στη ζύμη.
    Τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω.
    Βάζουμε τα τυροπιττάκια σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα όχι κοντά πολύ για να έχουν περιθώριο να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.
    Αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο και αφήνουμε στους 50-70°C να φουσκώσουν.
    Ψήνουμε στους 175°C για 25 περίπου λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Παρακολουθούμε το ρόδισμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για κάτι ακόμα πιο γρήγορο χωρίζουμε το ζυμάρι μόλις φουσκώσει σε 3 ή 4 μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομάτι σε ένα παραλληλόγραμο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση κατα μήκος της μεγάλης πλευράς, τυλίγουμε και τοποθετούμε στο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω. Αλείφουμε με αυγό και προαιρετικά χαράζουμε λοξά κομμάτια.

ΓΕΜΙΣΗ: Στη γέμιση εκτός από τα τυριά μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένες πιπεριές κόκκινες και πράσινες ή ακόμα και αλλαντικά.

Τα αποθηκεύουμε σε τάπερ ή πλαστική σακούλα τροφίμων ώστε να μείνουν μαλακά.

Εξαφανίζουνται γρήγορα ζεστά!

Την συνταγή την έχω χρόνια από τη φίλη μου τη Ρούλα. Την ευχαριστώ πολύ, γιατί με έβγαλε ασπροπρόσωπη άπειρες φορές και στο σπίτι και σε εκδρομές!

Διαβάστε περισότερο: Τυροπιτάκια μπομπάτα http://www.sintagespareas.gr/sintages/tiropitakia-mpompata.html#ixzz2JXX4VT9e

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου