28/12/13

Bûche De Noël με σοκολάτα και μέντα
Δαναη Σημαντηρακη28/12/13 0 σχόλια

Σοκολατένιος κορμός Χριστουγέννων!

Υλικά
Για 12 άτομα
Για το Κέικ Σοκολάτας:
    ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/4 φλιτζανιού κακάο, χωρίς ζάχαρη
    Μία πρέζα αλάτι
    2 μεγάλα αυγά
    5 ασπράδια, από μεγάλα αυγά
    2/3 φλιτζανιού και 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη

Για την Επικάλυψη:
    226 γραμμάρια (περίπου 1 2/3 φλιτζανιού) σταγόνες ή κομμάτια σοκολάτας (dark chocolate chips)
    2/3 φλιτζανιού γιαούρτι, με χαμηλά λιπαρά
    1/2 κ.γ. εκχύλισμα μέντας
    Άχνη ζάχαρη, ζαχαρωτά, μικρά κλαδάκια πεύκου (προαιρετικές γαρνιτούρες).

 Προετοιμασία :
30-45 λεπτά

Μαγείρεμα :
30-45 λεπτά

Εκτέλεση Συνταγής

Φτιάξτε πριν. Έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε το κέικ σοκολάτας, δύο μέρες πριν και να το διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο με μεμβράνη. Η επικάλυψη και οι φλοιοί σοκολάτας μπορούν να ετοιμαστούν 2 μέρες πριν και να διατηρηθούν στο ψυγείο, σκεπασμένοι. Το κέικ μπορούμε να το τυλίξουμε και να το ολοκληρώσουμε 1 μέρα πριν.

Για το Κέικ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C, με την σχάρα στο δεύτερο  επίπεδο. Λαδώνουμε ένα ταψί ψησίματος, διάστασης απαραιτήτως 43 x 30.5 πόντων, και καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού με λαδόχαρτο.

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, και το αλάτι.

Χρησιμοποιώντας το μίξερ, ανακατεύουμε τα αυγά και ένα ασπράδι στην πιο υψηλή ταχύτητα, προσθέτοντας 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη, δύο κουταλιές σούπας κάθε φορά, σταματώντας να ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μεταξύ κάθε προσθήκης, και μέχρι να βάλουμε όλη τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα αυγά για
περίπου 5 λεπτά συνολικά, και μέχρι τα αυγά να έχουν φουσκώσει αρκετά.

Μετά προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι στην πιο χαμηλή ταχύτητα, μόνο μέχρι να συνδυαστούν, και τότε ανακατεύουμε το μίγμα για 10-15 δευτερόλεπτα στην μεσαία ταχύτητα, ώστε να ανακατευτεί καλά.

Σε ένα καθαρό μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας το μίξερ και έχοντας πρώτα πλύνει καλά τους αναδευτήρες, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα 4 ασπράδια στην πιο υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφρός.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ¼ φλιτζανιού ζάχαρη, δύο κουταλάκια γλυκού κάθε φορά, σταματώντας για μερικά δευτερόλεπτα μεταξύ κάθε προσθήκης, και μέχρι να ρίξουμε όλη την ζάχαρη μέσα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα ασπράδια για ακόμα 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν και μέχρι να αποκτήσουν την μορφή και υφή που έχει και το μαλακό παγωτό μηχανής, όταν σηκώνουμε τους αναδευτήρες του μίξερ.

Χρησιμοποιώντας μία μεγάλη σπάτουλα, συνδυάζουμε το μίγμα σοκολάτας με τα ασπράδια, μέχρι το σημείο που δεν θα βλέπουμε άσπρες ραβδώσεις.

Μεταφέρουμε το μίγμα στο ετοιμασμένο ταψί και χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα ώστε να το κάνουμε επίπεδο.

Ψήνουμε το κέικ για 8 έως 10 λεπτά, μέχρι να αισθανθούμε το κέικ μαλακό και
ελαστικό, όταν το πιέζουμε ελαφρά με τα δάκτυλα μας στο κέντρο.

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, και το αφήσουμε έξω μέχρι να κρυώσει, περίπου 30 λεπτά.

Ενώ το κέικ κρυώνει, θα φτιάξουμε την επικάλυψη!

Λιώνουμε 1 και 1/3 φλιτζάνι κομμάτια σοκολάτας στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μπεν μαρί, μέχρι να μπορούμε να ανακατεύουμε την σοκολάτα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να συνδυαστούν.

Ρίχνουμε μέσα το εκχύλισμα μέντας, προσθέτοντας τόσο ώστε να αποκτήσει γεύση. Τοποθετούμε την επικάλυψη
στο ψυγείο να κρυώσει.

Για να γεμίσουμε και να βγάλουμε το κέικ, χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι, περιμετρικά για να το ξεκολλήσουμε από το ταψί. Απλώνουμε ένα λαδόχαρτο, ελαφρώς μεγαλύτερο από το ταψί, πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια, και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ώστε να μην κολλήσει. Αναποδογυρίζουμε την φόρμα πάνω στο λαδόχαρτο, απομακρύνουμε το ταψί και αφαιρούμε προσεκτικά το λαδόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε στο ψήσιμο, προσέχοντας να μην καταστρέψουμε το κέικ.

Περιχύνουμε πάνω στο κέικ 1/3 από την επικάλυψη, και χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Τοποθετούμε το κέικ στο πάγκο της κουζίνας, με το μήκος του κέικ να κοιτάει προς το μέρος σας και έτσι ώστε να μπορέσετε να φτιάξετε ένα μακρύ και λεπτό ρολό. Τυλίξτε 2,5 πόντους, από την απέναντί πλευρά του κέικ, καλύπτοντας την επικάλυψη και κινούμενοι προς το μέρος σας. Χρησιμοποιώντας το λαδόχαρτο σαν βοήθεια,
σιγά σιγά το τραβάμε προς τα εμάς, ώστε να τυλίξουμε το κέικ και να σχηματίσουμε ένα μακρύ κορμό. Στρίβουμε σφιχτά τις δύο άκρες του λαδόχαρτου, ώστε να τυλίξει εφαρμοστά το κέικ. Μεταφέρουμε το κέικ σε ένα ταψί , και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Για να φτιάξουμε το φλοιό σοκολάτας:

Λιώνουμε το υπόλοιπο 1/3 φλιτζανιού με κομμάτια σοκολάτας στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο μπεν μαρί, μέχρι να αποκτήσει λεία και υγρή υφή. Απλώνουμε το λαδόχαρτο σε μία επίπεδη επιφάνεια. Απλώνουμε την σοκολάτα ομοιόμορφα, μέχρι να έχουμε ένα λεπτό στρώμα σκεπάζοντας περίπου 18 x 13 πόντους εμβαδόν του λαδόχαρτου.

Βάζουμε το χαρτί σκεπασμένο με την σοκολάτα μέσα στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι η σοκολάτα να σκληρύνει και να μην λάμπει πλέον.

Όταν η σοκολάτα έχει σκληρύνει το χαρτί θα ξεκολλήσει. Σπάμε την σοκολάτα σε διαφορετικού μεγέθους κομμάτια, που μοιάζουν με φλοιούς. Εάν δεν θα τα χρησιμοποιείστε αμέσως, βάλτε τα κομμάτια σε τάπερ, με λαδόχαρτο μεταξύ των στρωμάτων σοκολάτας. Αφήστε στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να το
χρησιμοποιείστε, ή μέχρι 3 μέρες.

Για να ολοκληρώσουμε το κέικ, κόβουμε 1,5 πόντους από τη κάθε άκρη. Στη συνέχεια κόβουμε λοξά ένα κομμάτι 12,5 πόντων από τη μία άκρη, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κοντό κλαδί του κορμού. Τοποθετούμε τον μακρύ κορμό σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και χρησιμοποιούμε περίπου 2/3 της υπόλοιπης επικάλυψης, ώστε να καλύψουμε την κορυφή και τα πλευρά του κορμού.

Τοποθετούμε το μικρότερο κορμό κέικ, με την λοξά κομμένη πλευρά του να εφαρμόζει στο μεγαλύτερο κορμό, έτσι ώστε να σχηματίζουν κλαδιά σε σχήμα Υ.

Καλύπτουμε τον μικρό κορμό με το υπόλοιπο της επικάλυψης.

Λίγο πριν σερβίρουμε το Buche de Noel, τοποθετούμε τους σοκολατένιους φλοιούς πάνω στο κέικ. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με ζαχαρωτά ή κλαδιά πεύκου, εάν το επιθυμούμε.

Για να κόψετε το κέικ, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μαχαίρι μαγειρικής, βουτώντας το σε ζεστό νερό και σκουπίζοντας το, πριν από κάθε κόψιμο.

http://www.toarkoudi.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου