31/12/12

Τα γιορτινά της αποτοξίνωσης
Δαναη Σημαντηρακη31/12/12 0 σχόλια

Οδηγός υγείας και διατροφής για τις γιορτινές ηµέρες

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν για τους περισσότερους την ευκαιρία για ένα διατροφικό ξεφάντωµα. Για τους διαιτολόγους θεωρούνται από τις πιο επίφοβες για παρεκτροπές περιόδους. Αυτό που συστήνεται από τους ειδικούς είναι: χαλαρώστε, αλλά µην παρεκτραπείτε ολοκληρωτικά. Και για να το επιτύχετε αυτό σας παρουσιάζουµε έναν οδηγό υγείας και διατροφής για τις ηµέρες που έρχονται.

Στα εορταστικά τραπέζια

Δοκιµάστε από όλα έχοντας στο µυαλό σας κάποιους βασικούς κανόνες:

    Προτιµήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο (µοσχάρι, χοιρινό, αρνί), αφαιρώντας το ορατό λίπος.
    Συνοδεύετε πάντοτε τα γεύµατα µε σαλάτες από φρέσκα λαχανικά.
    Αποφεύγετε το τσιµπολόγηµα.
     Προτιµήστε γλυκά όπως µελοµακάρονα και δίπλες.
    Χρησιµοποιήστε ελαιόλαδο στο φαγητό.
    Προτιµήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Τα κρίσιµα τετραήµερα για ανάκαµψη του οργανισµού

Οι ηµέρες από τις 27 ως τις 30 Δεκεµβρίου, καθώς επίσης και από τις 2 ως τις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή ανάµεσα σε Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά και Πρωτοχρονιά - των Φώτων προσφέρονται για να ξεκουράσουµε την καρδιά µας, να ελέγξουµε το βάρος µας και να δώσουµε στον οργανισµό µας τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τους δικούς του µηχανισµούς αποτοξίνωσης. Τις συγκεκριµένες ηµέρες λοιπόν:

Αποφύγετε

    Ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αλλαντικά, τυριά).
    Αλάτι
    Φαγητό εκτός σπιτιού (τύπου delivery).

Προτιµήστε

    Ολα τα φρούτα και τους φρέσκους χυµούς.
    Ολα τα λαχανικά (ωµά και βραστά).
    Προϊόντα ολικής άλεσης (ψωµί, ζυµαρικά, δηµητριακά).
    Οσπρια.
    Ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    Αφθονο νερό.
    Αφεψήµατα όλων των ειδών (µε προτίµηση στο πράσινο τσάι, στο φασκόµηλο και στο χαµοµήλι).
    Μυρωδικά και µπαχαρικά, όπως λεµόνι, ξίδι, πιπέρι, µαϊντανός, άνηθος, αντί για αλάτι.

Ενδεικτικό µενού τετραηµέρου

Κύρια γεύµατα

    Σούπα από φρέσκα λαχανικά και ψωµί ολικής άλεσης.
    Μανιτάρια πλευρώτους ψητά µε λαχανικά και ψωµί ολικής άλεσης.
    Ψάρι ψητό ή βραστό µε λαχανικά.
    Σαλάτα µε φακές και λαχανικά µε άπαχο ανθότυρο και ψωµί ολικής άλεσης.

 Επιλογές βραδινού

    Φρουτοσαλάτες εποχής.
    Γιαούρτι µε δηµητριακά ολικής άλεσης και φρούτα.
    Σαλάτες πράσινες µε ανθότυρο και παξιµάδι.
    Αναποφλοίωτο ρύζι µε γιαούρτι.


http://www.tovima.gr/
In Category :

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου