25/12/12

Τσιζκέικ με βάση από μελομακάρονο
Δαναη Σημαντηρακη25/12/12 0 σχόλια

Συνταγή Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφίες Studio M.com,/L.Mentzos

Αξιοποιούμε τα μελομακάρονα που περίσσεψαν σε ένα πανεύκολο και πολύ νόστιμο γλυκό.
Υλικά
Για τη βάση
    περίπου 1/2 κιλό μελομακάρονα, τριμμένα στο μούλτι

Για την κρέμα
    800 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
    80 γρ. ζάχαρη άχνη
    270 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για τη διακόσμηση
    καρύδια χοντροκομμένα, μέλι και κανέλα

Μερίδες 12
Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 1 - 2 ώρες

Διαδικασία Βάση: Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. επάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα). Ρίχνουμε στο τσέρκι τα τριμμένα μελομακάρονα, τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και τα πιέζουμε με την παλάμη μας, ώστε να γίνουν μια όσο το δυνατόν πιο συμπαγής βάση πάχους 1 εκ. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για περίπου 10 λεπτά, και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.



Κρέμα: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα, για περίπου 1 - 2 ώρες. Αφαιρούμε το τσέρκι και πασπαλίζουμε τη επιφάνεια του τσιζκέικ με χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα και περιχύνουμε με λίγο μέλι.



Συμβουλές

    Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια και με θρυμματισμένα μελομακάρονα.
    Αν δεν έχουμε αρκετά μελομακάρονα για τη βάση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 3 - 4 κουραμπιέδες.


http://www.gastronomos.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου