28/12/13

Γεμιστή γαλοπούλα
Δαναη Σημαντηρακη28/12/13 0 σχόλια

Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα δεν γίνεται! Eπιλέξτε το δημοφιλές πουλερικό και οπωσδήποτε γεμίστε το!

 Για να φτιάξετε γεμιστή γαλοπούλα θα χρειαστείτε:

1 γαλοπούλα
Τα συκωτάκια της γαλοπούλας
180 γρ. κάστανα
35 γρ. κουκουνάρι
Μερικά κομμάτια κασέρι
Φρέσκο βούτυρο γάλακτος
8-10 πατάτες
250 ml ρύζι
1,5 λεμόνι
3 κ.σ. μουστάρδα
Λίγο λάδι
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
500 ml νερό

Εκτέλεση:

    Βγάζετε τα συκωτάκια από το στήθος της γαλοπύλας και τα πλένετε πολύ καλά
    Καψαλίζετε τη γαλοπούλα στο γκαζάκι για να φύγουν τα φτερά αλλά και τα πολλά λίπη
    Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε πολύ ψιλοκομμένο το συκωτάκι (αν χρησιμοποιήσετε μαχαίρι ίσως δυσκολευτείτε, γι’αυτό κόψτε το με το ψαλίδι)
    Αφού σοταριστεί, ρίχνετε το νερό και ένα φλιτζάνι ρύζι και το αφήνετε να βράσει μέχρις ότου να κρατάει
    Κατόπιν ρίχνετε το κουκουνάρι και τα κάστανα, τα οποία έχετε ξεφλουδίσει και βράσει λίγο και ανακατεύετε
    Γεμίζετε τη γαλοπούλα προσέχοντας να μην παραγεμιστεί
    Βάζετε ένα κομμάτι κασέρι σε κάθε τρύπα για να μη χυθεί έξω το μείγμα αλλα και για να φύγει η μυρωδιά της γαλοπούλας. Της ράβετε το στήθος
    Τη βάζετε μαζί με πατάτες σε ένα ταψί, τα περνάτε με λεμόνι χτυπημένο με μουστάρδα και λίγο λάδι και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε στους 150 βαθμούς για 3,5 ώρες, ή περίπου μια ώρα για κάθε κιλό κρέατος, πάλι στους 150 βαθμούς. Εάν έχετε γαλοπούλα με θερμόμετρο, θα καταλάβετε ότι έχει ψηθεί όταν αυτό πεταχτεί έξω.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο ‘food” συνταγές και γεύσεις από τον Πέτρο Κωστόπουλο.

http://www.jenny.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου