28/12/13

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Δαναη Σημαντηρακη28/12/13 0 σχόλια

Υλικά (για 8-10 άτοµα)
    1 γαλοπούλα (3-4 κιλά)
    50 ml χυµός λεµονιού
    150 ml χυµός πορτοκαλιού
    150 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι
    2 πορτοκάλια και 2 µήλα, καθαρισµένα και κοµµένα στα 4
    1-2 ποτήρια νερό

Για τη σάλτσα
    ο ζωµός από το ψήσιµο της γαλοπούλας
    300 ml κρασί αλάτι
    πιπέρι
    1 κ.σ. κορν φλάουρ, αραιωµένο σε κρύο νερό (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Γαλοπούλα: Καψαλίζουµε τη γαλοπούλα, την πλένουµε και την αφήνουµε να στραγγίξει. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουµε τον χυµό των εσπεριδοειδών µε το ελαιόλαδο και αλείφουµε τη γαλοπούλα. Τη γεµίζουµε µε τη γέµιση, αλατοπιπερώνουµε, τη ράβουµε µε σπάγκο µαγειρικής και την τοποθετούµε σε ταψί, µε το στήθος προς τα πάνω. Στο ίδιο ταψί βάζουµε τα φρούτα και ρίχνουµε λίγο νερό. Βάζουµε το ταψί στον φούρνο. Σε τακτά χρονικά διαστήµατα αλείφουµε τη γαλοπούλα µε το υπόλοιπο µείγµα χυµού και λαδιού.

Σάλτσα: Μόλις ψηθεί, βάζουµε τη γαλοπούλα και τα συνοδευτικά φρούτα σε µια πιατέλα και παίρνουµε τον ζωµό που έβγαλε το κρέας. Τον περνάµε από µια σήτα, τον ρίχνουµε σε µια µικρή κατσαρόλα, προσθέτουµε το κρασί και αλατοπίπερο και τον αφήνουµε να βράσει. Αν χρειαστεί, δένουµε µε λίγο κορν φλάουρ.

Γέμιση γαλοπούλας με κιμά

Γέμιση γαλοπούλας με μανιτάρια

Γέμιση γαλοπουλας με πλιγούρι

http://www.tovima.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου