12/12/12

Πρωτοχρονιάτικη πίτα
Δαναη Σημαντηρακη12/12/12 1 σχόλια

(ένα γλυκό που το φτιάχνουμε μόνο μία φορά το χρόνο, είθε οι γλυκές νότες από τα αρώματά του να μας θυμίζουν ευτυχισμένες στιγμές από τη ζωή μας)

Υλικά

150 γρ. βούτυρο Κερκύρας
230 γρ ζάχαρη άχνη Ξύσμα
1 ½ μανταρινιού
1 βανίλια
4 αυγά
1 ½ φλιτζάνι του καφέ μπράντι Μεταξά 7*
1 φλιτζάνι του καφέ χυμό μανταρινιού
1 φλιτζάνι καφέ χλιαρό γάλα
520 γρ. αλεύρι φαρίν απ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα ΙΟΝ 72% κακάο
(όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC – 190ο C

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί (γυάλινο πυρίμαχο) Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να γίνει κρέμα, ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα μανταρινιού τη βανίλια και συνεχίζουμε να κτυπάμε για λίγο ακόμη.

Σε χαμηλή ταχύτητα του μίξερ συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ρευστά υλικά, το γάλα, τον χυμό μανταρινιού και το μπράντι. Το αλεύρι μαζί με τη σόδα και το baking τα προσθέτουμε αφού πρώτα τα κοσκινίσουμε και τα ενσωματώνουμε στο αρχικό μίγμα σε χαμηλή ταχύτητα. Το μίγμα δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό, διαφορετικά προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

Ρίχνουμε το μίγμα στο σκεύος και ψήνουμε για 35-45 λεπτά σε χαμηλή θέση στο φούρνο. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 35 λεπτά, δοκιμάζουμε αν ψήθηκε με ένα ξύλο από σουβλάκι, αν βγαίνει καθαρό σε όλο το μήκος του, τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Το αφαιρούμε από το σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει.

Διακόσμηση

Στο κρύο γλυκό πρώτα διακοσμούμε με τη λιωμένη σοκολάτα και μετά ρίχνουμε από πάνω ελάχιστη ζάχαρη άχνη πριν ακόμα κρυώσει η σοκολάτα ώστε να μην χαθούν τα γράμματα από τη διακόσμηση.

Τη σοκολάτα τη λιώνουμε σε μπεν μαρί (2 κατσαρολάκια το ένα μέσα στο άλλο στο κάτω έχουμε νερό που είναι ζεστό και στο πάνω σκεύος τη σοκολάτα) Με μία λαδόκολλα σχηματίζουμε χωνί κόβουμε την κάτω άκρη του και εκεί ρίχνουμε ένα μέρος από τη σοκολάτα. Καθώς η σοκολάτα τρέχει εμείς σχηματίσουμε πάνω στο γλυκό τις ευχές για το νέο έτος. Την υπόλοιπη σοκολάτα την αφήνουμε να τρέχει στην περιφέρεια του γλυκού. Αμέσως κοσκινίζουμε ελάχιστη ζάχαρη πάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε να κρυώσει. Μεταφέρουμε το γλυκό στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Καλή Επιτυχία!

http://blogs.gastronomos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Μου αρέσει πολύ που η σοκολάτα είναι γύρω απ τη βασιλόπιτα ενώ η άχνη από πάνω!
    Ευχαριστώ για την ιδέα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή