11/12/12

Σούπα με πατάτα, καρότο και ρίγανη
Δαναη Σημαντηρακη11/12/12 0 σχόλια

Υλικά

    3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
    3 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές ροδέλες
    1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
    2 σκελίδες σκόρδο (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
    50 ml ελαιόλαδο
    1 δαφνόφυλλο
    80 ml λευκό κρασί ή λευκό μαρτίνι (βερμούτ)
    1½ λίτρο ζεστός ζωμός κότας ή ζεστό νερό*
    1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε αρκετά πλέον μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ενημερωμένα μανάβικα και σε φυτώρια) ή 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (επίσης, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (το καθένα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα

Μερίδες 4

 Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα περίπου 30΄

Διαδικασία Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 1-2 λεπτά, ίσα να μαραθεί και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό, ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα φέρνουμε 1-2 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί ή το βερμούτ. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και αλατοπίπερο. Μόλις το υγρό πάρει μια γερή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 20-25 λεπτά.

Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ (ή στο μπλέντερ ή στο μούλτι σε δόσεις) το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να γίνει μια λεία, βελούδινη σούπα. Αν η σούπα βγει πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Αν είναι πιο ρευστή από όσο μας αρέσει, τη σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό. Πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας και σερβίρουμε συνοδεία φρυγανισμένου ψωμιού. Για πιο χορταστικό γεύμα, μπορούμε να ψήσουμε στο τηγανάκι σε ελάχιστο λάδι 2-3 χωριάτικα λουκάνικα.

* Συμβουλή Αν θέλουμε, βάζουμε στο ζεστό νερό λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου και τα αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να εκχυλιστεί το άρωμά τους. Σουρώνουμε το νερό προτού το χρησιμοποιήσουμε. Το μυρωδάτο αυτό υγρό ταιριάζει πολύ στην πατατόσουπα.

http://www.gastronomos.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου