10/12/12

Σαραγλί με καρύδια και φυστίκια Αιγίνης
Δαναη Σημαντηρακη10/12/12 1 σχόλια

    1 πακέτο φύλλο Βυρηττού (450 γρ.)
    1 πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη (αν θέλετε να το κάνετε νηστίσιμο προσέξτε και το φύλλο να μην έχει αυγό!)
    380 γρ καρυδοψιχα
    100 γρ φυστικι αιγινης (ωμό έχει πιο γεμάτη γεύση, αλλά ψημένο δίνει ένα πιο κρατσανιστό αποτέλεσμα)
    1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
    1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
    2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

Για το σιρόπι

    2 κούπες ζάχαρη
    1 κούπα νερό
    2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
    μισό λεμόνι κομένο σε φέτες
    1 ξυλάκι κανέλας


Για τη γέμιση, χτυπάμε στο μιξεράκι λίγους-λίγους τους ξηρούς καρπούς στο μέγεθος που θέλουμε. Εμένα μου αρέσει να βρίσκω και κανένα μεγαλύτερο κομμάτι και να μην είναι σκόνη. Τους βάζουμε σε ένα μπωλ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικα και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε το ταψί μας (εμένα ήταν ορθογώνιο, 35 εκ.). Λιώνουμε το βούτυρο, αδειάζουμε τον πάγκο μας, βρίσκουμε το πινέλο μας και μια καθαρή πετσέτα και είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα!

Αυτό το φύλλο Βυρηττού είναι πολύ λεπτό και θέλει μεγάααλη προσοχή, οπότε μη βιάζεστε, βγάλτε το προσεκτικά και τα υπόλοιπα φύλλα σκεπάστε τα με την πετσέτα. Απλώστε το στον πάγκο και αλείψτε το όοολο με βούτυρο. Βγάλτε άλλο ένα φύλλο, βάλτε το πάνω στο πρώτο φύλλο και αλείψτε το κι αυτό καλα. Πάρτε μια μικρή χούφτα από τη γέμιση και πασπαλίστε το μισό φύλλο, βάζοντας λίγο περισσότερο στην κάτω μεριά. Τυλίξτε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάντε ένα ρολό (το άτιμο το καρύδι το χαράζει το φύλλο και κόβεται γκρρρ). Πάρτε το πινέλο και αλείψτε το ρολό καλά-καλά με βούτυρο, και με το σύνθημα 1-2-ωωπ μεταφέρετέ το στο ταψί. Ζουλήξτε το να χωρέσει στο ταψί και να κάνει ωραία κυματάκια (η μέθοδος της "βέργας" δεν είναι για μένα!). Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, δηλαδή 2 φύλλα βουτυρωμένα, λίγη γέμιση, τύλιγμα και ζούληγμα. Εμένα μου βγήκαν 8 ρολά που χωρέσανε μια χαρά στο ταψί. Ψήνουμε πάνω-κάτω στους 160ο για 1 ώρα.

Μόλις τα βγάλουμε, βράζουμε για 5 λεπτά το σιρόπι και το ρίχνουμε καυτό από πάνω. Εγώ το σκέπασα με ένα τούλι και το άφησα το βράδυ να πιει το σιρόπι και να κρυώσει καλά. Μη βάλετε καμιά μεμβράνη γιατί το φύλλο δε θα είναι τραγανό. Την επόμενη μέρα τα έκοψα σε κομμάτια και πασπάλισα με 2-3 κουταλιές από τη γέμιση που περίσσεψε.

TIPS: Βάλτε ό,τι ξηρούς καρπούς θέλετε. Επίσης αρωματίστε το σιρόπι με πορτοκάλι, περγαμόντο ή βανίλια αντί για λεμόνι.

http://blogs.gastronomos.gr/

1 σχόλιο:

  1. Απλά λαχταριστό! Το φτιάχνει συχνά και η μητέρα μου μόνο με καρύδια οπότε φέτος θα της πω να προσθέσει και φυστίκια αιγίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή