18/11/12

Μήλο γλυκό του κουταλιού
Δαναη Σημαντηρακη18/11/12 0 σχόλια

Μαγείρεψε : η Δόμνα Ζέρβα με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Προετοιμασία :
15-30 λεπτά

Μαγείρεμα :
15-30 λεπτά


Υλικά
Για 10 άτομα

    2 κιλά μήλα
    1 κιλό ζάχαρη
    3 ποτήρια νερό
    1 κουτ. σούπας γλυκόζη
    1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
    3 κλωνάρια αρμπαρόριζας

Διαδικασία

Αρμπαρόριζα ή αμπαρόριζα. Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη ανήκει στα Γερανιώδη, κοινώς συγγενεύει με το γεράνι και όχι με τη μολόχα - ασχέτως αν τη λένε και μοσχομολόχα σε περιοχές της Χαλκιδικής, όπως γράφει ο Πλατής στο «Μπαχαρικό Λεξικό». Ο Νίκος Καζαντζάκης τη μνημονεύει στον "Καπετάν Μιχάλη": "Μια λεμονιά κάπου θα 'χε ανθίσε, μοσκομύριζε το αγέρι λεμονανθό, κι η γης, φερσκοποτισμένη, μύριζε κι αυτή κοπριά κι αρμπαρόριζα". Εμάς το γλυκό μας μυρίζει μόνο αρμπαρόριζα.

Καθαρίζουμε τα μήλα και για να μην μαυρίσουν τα βάζουμε σε νερό. Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν μαζί με την αρμπαρόριζα. Με το κουταλάκι παριζιέν κάνουμε τα μήλα μικρά μπαλάκια και τ' αφήνουμε πάλι μέσα στο νερό. Μόλις το σιρόπι αρχίζει και δένει, ρίχνουμε μέσα τα μήλα και τη γλυκόζη και βράζουμε για 20 λεπτά. Στο τέλος του βρασίματος, ρίχνουμε μέσα και το λεμόνι, το αφήνουμε λίγα λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μόλις κρυώσει, μπορούμε να το φάμε και είναι τέλειο!

Καλή μας όρεξη!

http://www.toarkoudi.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου