23/10/12

Φτιάχνουμε cookies!
Δαναη Σημαντηρακη23/10/12

Να ένας γλυκός τρόπος να ξεκινήσουμε μια Κυριακή ή να φτιάξουμε τη διάθεσή μας ένα απόγευμα καθημερινής. Τα πλούσια, μεγάλα και λαχταριστά μπισκότα με τα κομματάκια σοκολάτας ή ξηρών καρπών που μας ήρθαν από την Αμερική είναι τόσο εύκολα, όσο μια ζύμη του κέικ που δεν σε νοιάζει αν έχει πετύχει! Και πράγματι, τα πρώτα cookies έγιναν τυχαία και ήταν ένας τρόπος να δοκιμάζουν οι Ολλανδοί μάγειροι αν ο φούρνος είχε τη σωστή θερμοκρασία για να ψήσουν το γλυκό τους. Τα ολλανδικά "koekje" (μικρά γλυκά) ήρθαν στην Αμερική με τους μετανάστες, αλλά το πρώτο  chocolate chip cookie (με κομματάκια σοκολάτας) είναι καθαρά αμερικάνικη εφεύρεση του 1930!

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φτιάξουμε cookies. Άλλοτε αρκεί ένα μείγμα που το ρίχνεις σε κομμάτια στο ταψί -η πιο απλή και γρήγορη περίπτωση-, άλλοτε η ζύμη πρέπει να παγώσει αρκετές ώρες και μετά την ανοίγεις με πλάστη, άλλοτε κόβεις το ρολό της παγωμένης ζύμης σε φετάκια. Μπορούμε χωρίς πρόβλημα να πειραματιστούμε αλλάζοντας τους ξηρούς καρπούς, βάζοντας σοκολάτα στη θέση τους, δοκιμάζοντας αρώματα (ξύσμα εσπεριδοειδών, τζίντζερ, άρωμα πικραμύγδαλου ή βανίλιας, καφές, κακάο είναι μερικά), βάζοντας π.χ. σταφίδες αντί για κράνμπερις και τέτοια πολλά. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν αλλάζουμε τις δοσολογίες ούτε τα είδη των σταθερών υλικών, αλευριού, ζάχαρης, βουτύρου, αβγών. Ένα ακόμα tip που ισχύει σε όλα τα cookies είναι ότι το μείγμα δεν θέλει πολύ ανακάτεμα ή χτύπημα στο μίξερ, για να μην γίνουν σφιχτά. Τέλος, όσο κι αν λαχταράμε να τα δοκιμάσουμε, πρέπει να περιμένουμε να κρυώσουν. Όχι για να μην καούμε, αλλά γιατί αυτά τα μπισκότα, μόλις βγουν από το φούρνο δείχνουν ακόμα άψητα και παίρνουν τη σωστή υφή τους μόνο όταν κρυώσουν. Ο σωστότερος τρόπος να κρυώσουν είναι να τα μεταφέρουμε με το χαρτί ψησίματος σε σχάρα, αφού έχουν μείνει 3'-4' έξω από το φούρνο.

Τα cookies είναι και το πρώτο γλυκό που μπορούμε να φτιάξουμε με τα παιδιά μας: γίνονται εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά!

http://www.athinorama.gr

Cookies "της στιγμής"

υλικά
180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
50 γρ. σοκολάτα σπασμένη στο μούλτι ή chocolate chips
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Βάζουμε σε ένα μπολ το λυωμένο βούτυρο, προσθέτουμε αλεύρι με μπέικιν και ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι ή σπάτουλα. Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τη σοκολάτα  και το ξύσμα. Στρώνουμε το ταψί μας με χαρτί ψησίματος, ελαφρά βουτυρωμένο ή χρησιμοποιούμε επιφάνεια σιλικόνης. Σχηματίζουμε με τη ζύμη μπάλες μεγέθους καρυδιού και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια, σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν πολύ. Πατάμε κάθε μπαλάκι ελαφρά με τη ράχη ενός κουταλιού, να πλατύνει λίγο. Τα ψήνουμε για 8'-9'. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα δοκιμάσουμε, οπότε και θα έχουν πάρει την υφή που πρέπει.

tips: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκή ή μαύρη σοκολάτα. Αν τη σπάσουμε μόνοι μας, θα πρέπει να κάνουμε κομματάκια μικροσκοπικά, στο μέγεθος των έτοιμων chips, κι ας μην είναι ομοιόμορφα.
Προσοχή στο λιώσιμο του βουτύρου! Μόλις λιώσει το αποσύρουμε αμέσως, πριν αρχίσει να βράζει.