15/10/12

Πολύσπορο ψωμί
Δαναη Σημαντηρακη15/10/12

Aυτό το ψωµί, εκτός από υγιεινό, έχει υπέροχη γεύση καρυδιού, χάρη στην ποικιλία σπόρων που περιέχει.

Υλικά (για 1 µεγάλη φραντζόλα)

    300 γρ. (1¼ φλιτζανιού) κρύο νερό
    20 γρ. (2 κουτ.) σουσάµι
    20 γρ. (2 κουτ.) λιναρόσπορο
    20 γρ. (2 κουτ.) κόκκους φαγόπυρο ή καβουρδισµένο φαγόπυρο
    20 γρ. (2 κουτ.) ηλιόσπορους, ελαφρά καβουρδισµένους (προαιρετικά)
    500 γρ. (4 φλι.) αλεύρι ολικής αλέσεως
    10 γρ. (2 κουταλάκια) αλάτι
    8 γρ. νωπή µαγιά ή 4 γρ.
    (1¼ κουταλάκι) ξηρή µαγιά
    80 γρ. (⅓ φλι.) χλιαρό νερό
    ελάχιστο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

    Ρίχνετε το κρύο νερό και τους σπόρους σε µπολ και ανακατεύετε. Αυτό είναι το υγρό µίγµα. Το σκεπάζετε µε ένα µικρότερο, αναποδογυρισµένο µπολ. Το αφήνετε σε δροσερό σηµείο αποβραδίς.
    Την επόµενη µέρα, βγάζετε το υγρό µίγµα από το ψυγείο. Χρησιµοποιείτε το µικρότερο µπολ για να αναµείξετε το αλεύρι και το αλάτι. Αυτό είναι το ξηρό µίγµα.
    Ρίχνετε τη µαγιά σε µικρό µπολ. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και ανακατεύετε µέχρι να διαλυθεί.
    Αναµιγνύετε το µίγµα µαγιάς µε το υγρό µίγµα, κατόπιν προσθέτετε το ξηρό µίγµα και το ζυµώνετε µε το χέρι µέχρι να ενσωµατωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε µε το µικρότερο µπολ όπου ετοιµάσατε το ξηρό µίγµα. Το αφήνετε κατά µέρος για 10 λεπτά.
    Μετά από 10 λεπτά, ζύµη είναι έτοιµη για ζύµωµα. Αφήνοντάς τη στο µπολ, την τραβάτε από την άκρη και την διπλώνετε στο κέντρο. Περιστρέφετε το µπολ και επαναλαµβάνετε την ίδια διαδικασία σε άλλο µέρος της ζύµης. Επαναλαµβάνετε 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να πάρει 10 δευτερόλεπτα και η ζύµη θα αρχίσει να σφίγγει.
    Ξανασκεπάζετε το µπολ και το αφήνετε κατά µέρος για 10 λεπτά.
    Επαναλαµβάνετε τα βήµατα 5 και 6 δύο φορές, µετά ξανά το βήµα 5. Σκεπάζετε το µπολ και αφήνετε τη ζύµη να φουσκώσει για 1 ώρα.
    Χτυπάτε τη ζύµη µε τις γροθιές.
    Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε τη ζύµη στην επιφάνεια. Διπλώνετε την µία άκρη της ζύµης στο κέντρο. Διπλώνετε την απέναντι άκρη στο κέντρο.
    Τώρα τυλίγετε τη ζύµη σε ρολό περίπου δύο φορές το µήκος του ταψιού.
    Πλάθετε το ρολό σε αναποδογυρισµένο «υ».
    Πλέκετε τα 2 κορδόνια µαζί, µετά τοποθετείτε τη ζύµη στο προετοιµασµένο ταψί.
    Πασπαλίζετε το ψωµί µε λίγο αλεύρι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να φουσκώσει, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο -περίπου για 45 λεπτά.
    Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθµούς. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου. Γεµίζετε ένα φλιτζάνι µε νερό και το αφήνετε κατά µέρος.
    Τοποθετείτε το φουσκωµένο ψωµί στον προθερµασµένο φούρνο. Ρίχνετε το φλιτζάνι νερό στο ζεστό ταψί και χαµηλώνετε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 220 βαθµούς. Ψήνετε το ψωµί περίπου για 30 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει.

Συνταγή του Εµµανουήλ Χατζηανδρέου

http://lifepositive.gr/