23/9/12

Toύρτα σοκολάτα
Δαναη Σημαντηρακη23/9/12

Τι θα χρειαστείτε
1 (25 γραμμ.) παντεσπάνι κακάο
2 μικρά κουτιά πουράκια σοκολάτας κομμένα στη μέση
500 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
300 γραμμ. γάλα
500 γραμμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι ή κουαντρό
Για το σιρόπι
50 γραμμ. ζάχαρη
50 γραμμ. νερό
50 γραμμ. ρούμι
λίγη άχνη για το γαρνίρισμα



Τι θα κάνετε: Τοποθετείτε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ. Ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση (αρχίζει να φουσκώνει) αποσύρετε από τη φωτιά και περιχύνετε τη σοκολάτα. Σκεπάζετε και αφήνετε 1΄. Ανακατεύετε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει τελείως και να γυαλίσει το μείγμα. Αφήνετε λίγο να κρυώσει. Κουταλιά κουταλιά προσθέτετε την παχύρρευστη κρέμα και με σύρμα ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος προσθέτετε το ποτό (κονιάκ, ρούμι ή κουαντρό). Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε να βράσει το σιρόπι 2΄. Αποσύρετε και προσθέτετε το αλκοόλ. Θα χρησιμοποιήσετε φόρμα δαχτυλίδι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τοποθετείτε το παντεσπάνι στη φόρμα. Με πινέλο βρέχετε καλά το παντεσπάνι. Απλώνετε μια λεπτή στρώση μους σοκολάτας. Κόβετε τα πουράκια στη μέση και τα στήνετε γύρω γύρω στη φόρμα. Αδειάζετε όλη τη μους στη φόρμα. Στρώνετε με κουτάλι την επιφάνεια. Παγώνετε την τούρτα (χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 30΄ να σφίξει), την ξεφορμάρετε και τη μεταφέρετε σε τουρτιέρα. Γαρνίρετε με σπασμένα πουράκια και άχνη ζάχαρη λίγο πριν σερβίρουμε.

Συνταγή: argiro.gr

http://www.mama365.gr