1/6/12

Κατσικάκι ανοιξιάτικο
Δαναη Σημαντηρακη1/6/12 0 σχόλια

υλικά
1800 γρ.- 2κ. κατσικάκι, κομμένο σε μεγάλες μερίδες.
500 γρ. φρέσκα κουκιά
12 φρέσκες αγκινάρες
1/2 ματσάκι μάραθο (ή άνηθο), ψιλοκομμένο
12-15 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 λεμόνια και 2 αβγά γιά το αβγολέμονο



παρασκευή
Καθαρίζουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες (τις διατηρούμε σε νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν). Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε το λευκό τμήμα τους σε φετάκια 1 εκ. . Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και όταν κάψει ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος λίγα λίγα, γυρίζοντάς τα απ' όλες τις πλευρές και προσθέτοντας λάδι, αν χρειαστεί. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν 2'-3', ανακατεύοντας. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, τα σοτάρουμε μαζί για 1' και σβήνουμε με το κρασί. Μετά από 1' προσθέτουμε νερό, να μισοσκεπάσει το κρέας, ρίχνουμε αλάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί 1 ώρα. Τότε προσθέτουμε τις αγκινάρες και τα κουκιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να σιγοβράσουν 20'. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο, δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να ψηθεί λίγα λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βγάζουμε από τη φωτιά. Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο: χτυπάμε τ' αβγά με 2 κ.σ. νερό και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών, σουρωμένο. Χτυπάμε μέχρι ν' αφρίσει. Παίρνουμε με μία κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο αβγολέμονο, χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα. Ρίχνουμε άλλη μία κουτάλα ζουμί ( για να ζεσταθεί το αβγολέμονο), εξακολουθώντας το χτύπημα και κατόπιν το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, κουνώντας την να ανακατευτεί με το ζουμί του φαγητού. Ξαναβάζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα, για να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως.

http://www.athinorama.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου