20/6/12

Πώς να φυτέψετε γλαδιόλες
Παιδί και ανάπτυξη20/6/12 0 σχόλια

Τα φυτά της γλαδιόλας φυτρώνουν από ένα υπόγειο σύστημα που μοιάζει με βολβό και λέγεται κορμός. Η διαφορά μεταξύ βολβών και κορμών είναι ασήμαντη και αληθινά αυτά τα δύο είναι σχεδόν όμοια. Η κύρια ειδοποιός διαφορά είναι η μέθοδος αποθήκευσης τροφής. Στους κορμούς, οι περισσότερες τροφές αποθηκεύονται στην υπερμεγέθη βασική πλάκα παρά στα σαρκώδη λέπια, τα οποία στους κορμούς είναι πολύ μικρότερα. Οι κορμοί γενικά φαίνεται να έχουν ένα πιο πλατύ σχήμα από το στρόγγυλο των πραγματικών βολβών.Κάθε χρόνο ένας νέος κορμός δημιουργείται στην κορυφή του παλιού που συρρικνώνεται και πεθαίνει. Ο νέος κορμός σχηματίζεται αμέσως μετά την εμφάνιση των φύλλων. Οι ʺχάρτινεςʺ φλούδες που τυλίγονται γύρω από τον κορμό είναι στην πραγματικότητα οι βάσεις των παλιών φύλλων. Αυτές οι φλούδες επικαλύπτουν τον κορμό αφήνοντας να φαίνεται η μυτερή κορυφή που θα βλαστήσει. Από έναν παλιό κορμό μπορεί να σχηματιστεί ένας καινούριος κορμός ή και περισσότεροι.

Από έναν παλιό κορμό μπορούν επίσης να σχηματιστούν κορμίδια. Τα κορμίδια είναι πολύ μικροί κορμοί που σχηματίζονται γύρω από την βάση των κορμών. Συνήθως χρησιμοποιούνται στον πολλαπλασιασμό των εξαιρετικών ποικιλιών και αν φυτευτούν θα σχηματίσουν μικρούς κορμούς τον επόμενο χρόνο.

Οι κορμοί της γλαδιόλας πρέπει να φυτεύονται όταν περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς (γύρω στο Μάρτιο). Το έδαφος δηλαδή πρέπει να είναι ζεστό σε βάθος 15 εκατοστά τουλάχιστο. Αν το έδαφος είναι παγωμένο οι κορμοί πιθανόν να σαπίσουν. βεβαιωθείτε ότι οι κορμοί που θα φυτέψετε είναι καθαροί και υγιείς. Μην ξεφλουδίζετε τους χιτώνες και το εξωτερικό τους περίβλημα.

Οι γλαδιόλες προτιμούν ηλιόλουστη τοποθεσία, αλλά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε περιοχές με πρωινή ή απογευματινή ημισκιά. Ο καλός εξαερισμός είναι απαραίτητος. Οι γλαδιόλες χρειάζονται λίπανση, αλλά περιορισμένη. Χρησιμοποιήστε λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης. Προσοχή. Ελλιπής λίπανση είναι προτιμότερη από την υπερλίπανση.

Σκαλίστε το χώμα σε βάθος 20 εκατοστά πριν την φύτευση. Σαν έναν εμπειρικό κανόνα να έχετε υπόψη σας ότι οι κορμοί της γλαδιόλας χρειάζονται φυτευτικό χώρο τριπλάσιο της διαμέτρου τος. Για παράδειγμα ένας κορμός διαμέτρου 5 εκατοστών θα πρέπει να φυτευτεί σε μια τρύπα βάθους 15 εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοτών. Οι κορμοί που φυτεύονται πολύ ρηχά είναι πολύ πιθανόν να πέσουν από το βάρος τους κατά την διάρκεια της ανθοφορίας. Συχνά οι κορμοί σκεπάζονται με 2‐5 εκατοστά χώμα μέχρι να βλαστήσουν. Οι βλαστοί, όπως στα σπαράγγια, σκεπάζονται με χώμα μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό ύψος χώματος. Μια άλλη συνηθισμένη πρακτική είναι να σχηματίζονται λοφάκια χώματος και να φυτεύεται μέσα τους ο κορμός. Αυτή η πρακτική είναι χρήσιμη αν θέλουμε πρώιμη καλοκαιρινή ανθοφορία. Αυτό συμβαίνει γιατί το έδαφος στα λοφάκια είναι πιο θερμό απʹ ότι το επίπεδο έδαφος. Οι γλαδιόλες συνήθως ανθίζουν 12 εβδομάδες μετά την φύτευση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου