18/6/12

Καθαρίστε το σπίτι σας οικολογικά
Δαναη Σημαντηρακη18/6/12 0 σχόλια

Τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε συνήθως για τον καθαρισμό του σπιτιού μας έχουν «επώδυνες» συνέπειες για το περιβάλλον. Υπάρχουν όμως «καθαρές» λύσεις με οικολογικές ευαισθησίες…

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν βιολογικά καθαριστικά γενικής χρήσης, απορρυπαντικά πλυντηρίου, μαλακτικά, αποσκληρυντικά νερού, καθαριστικά για τα τζάμια, λευκαντικά ρούχων και υγρό καθαρισμού για τα πιάτα. Τα προϊόντα αυτά πιστοποιούνται από ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως οι CCPB, SOIL ASSOCIATION, ECOCERT, BDIH, ECOCONTROL, OKOTEST και AIAB-ICEA και εγγυώνται:
• τη χρήση οικολογικών υλικών σε προϊόντα και συσκευασίες.
• τη χρήση πρώτων υλών φυτικής προέλευσης που δεν προκαλούν αλλεργίες ή ερεθισμούς.
• ότι δεν υστερούν ποιοτικά σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.Όπως οι γιαγιάδες μας
Αν επιμένετε παραδοσιακά, καθαρίστε το σπίτι σας με:
• Αλάτι: Βρέξτε την μπανιέρα ή τα μάρμαρα και τρίψτε τα με ένα σφουγγάρι στο οποίο έχετε απλώσει 2 κ.τ.σ. αλάτι για να ασπρίσουν.
• Ξίδι: Το ξίδι έχει απολυμαντικές ιδιότητες ενώ απομακρύνει και τις δυσάρεστες μυρωδιές. Σε 2 λίτρα νερό ρίξτε 1 ποτήρι του κρασιού ξίδι και καθαρίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας. Καθαρίστε τις αποχετεύσεις ρίχνοντάς τους 1 ποτήρι ξίδι στο οποίο έχετε διαλύσει 3-4 κ.τ.σ. μαγειρική σόδα. Στη λεκάνη της τουαλέτας ρίξτε 1/2 ποτήρι ξίδι διαλυμένο σε 2 ποτήρια νερό.
• Λεμόνι: Είναι απολυμαντικό όπως το ξίδι. Στύψτε 1 λεμόνι σε ένα σφουγγάρι και τρίψτε το νεροχύτη. Διαλύστε το επίσης με λίγο νερό για να αφαιρέσετε σκουριές και επίμονους λεκέδες από ασπρόρουχα.
• Σόδα μαγειρική: 2 κ.τ.σ. στο πλυντήριο ή στο χέρι αρκούν για να λευκάνετε ασπρόρουχα, κουρτίνες κ.λπ.
• Πράσινο σαπούνι: Αφαιρεί δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα όπως λαδιές κ.ά. Για το σφουγγάρισμα ρίξτε 2 κ.τ.σ. τριμμένο σαπούνι σε μισό κουβά νερό ή καθαρίστε το μπάνιο σας με 2-3 κ.τ.σ. σε βρεγμένο σφουγγάρι.

Δείξτε προσοχή
• Ελέγχετε αν στην ετικέτα του απορρυπαντικού αναγράφεται η πιστοποίησή του.
• Επιλέγετε προϊόντα με ζεόλιθο, λευκαντικά με βάση οξυγονούχες ενώσεις και όσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σαπούνι και φυτικά έλαια.
• Αποφύγετε τα προϊόντα χλωρίου, φωσφορικά, αντιβακτηριδιακά, συνθετικά πρόσθετα για ενίσχυση λεύκανσης και όσα περιέχουν triclosan.

Ελεγχόμενα καταστήματα βιολογικών προϊόντων θα βρείτε στο www.dionet.gr ή στο τηλέφωνο 210 8224384.4

Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με τη συνεργασία των Dr Αμαλίας Καραγκούνη-Κύρτσου, καθηγήτριας Μικροβιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Βιολογίας, Head of M.S.C Microbial Biotechnology, Κωνσταντίνου Ντελέζου, υγιεινολόγου, M.Sc., Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής ΤΕΙ Αθήνας, και Ελευθερίας Γεωργιάδη, ΔΗΩ, Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, Διεύθυνση Ανάπτυξης και Επικοινωνίας, Τμήμα Προώθησης και Δημοσίων Σχέσεων

www.myworld.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου