4/5/12

Λεκές από μελάνι
Δαναη Σημαντηρακη4/5/12

Για τους λεκέδες από μαρκαδόρο ή μπικ, τρίψτε με οινόπνευμα η με ένα διάλυμα με αμμωνία και γλυκερίνη.
Αν το ύφασμα είναι λευκό και το μελάνι σινικό, δοκιμάστε να τρίψετε τομάτα στον λεκέ

Μελάνι: Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό , βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι , βουτηγμένο σε γάλα . Αν μιλάμε για μελάνι πένας και άσπρο ύφασμα , μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετέ το με νερό και λεμόνι . Αν το ύφασμα είναι συνθετικό , τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα .ή
Πρόκειται για λεκέδες που βγαίνουν πολύ δύσκολα ή καθόλου , γι' αυτό και χρειάζεται άμεση αντίδραση . Ξεκινήστε να σκουπίζετε την περιοχή γύρω από το λεκέ με οινόπνευμα προχωρώντας σιγά,σιγά προς το κέντρο του . Στη συνέχεια τοποθετήστε τον ανάποδα επάνω σε καθαρό λευκό χαρτί κουζίνας και περάστε με οινόπνευμα από το πίσω μέρος του . Αλλάζετε συχνά το χαρτί και συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να μην βγαίνει καθόλου μελάνι .
Ξεβγάλετε καλά , τρίψτε την περιοχή με υγρό απορρυπαντικό και πλύνετε το ύφασμα στην υψηλότερη θερμοκρασία που αναφέρεται στην ετικέτα του ...

Για λεκέδες από μελάνι: αφαιρούνται με στυπόχαρτο, χαρτί ή ένα κομμάτι πανί. Αν είναι ξεροί, μπορείς να δοκιμάσεις να τους μαλακώσεις με λίγο γάλα.
(http://www.philenews.com/)


Για να βγάλετε τους λεκέδες από μελάνι από ένα ρούχο: βάλτε μια γενναία ποσότητα οδοντόκρεμας στους λεκέδες, αφήστε τη να στεγνώσει και μετά πλύντε το.


Οι λεκέδες από μελάνι είναι δύσκολο να απομακρυνθούν πλήρως. Ακολουθείστε τις εξής οδηγίες:
Αν το μελάνι δεν είναι διαλυτό στο νερό:

Πάνω σε ένα στεγνό πανί, στυπόχαρτο ή 2-3 φύλλα χαρτί κουζίνας τοποθετείστε το ρούχο με το λεκέ προς τα κάτω.
Βάλτε λίγο οινόπνευμα στο λεκέ και με τη βοήθεια ενός στεγνού απορροφητικού λευκού πανιού απομακρύνετε το μελάνι. Ελέγχετε πάντα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του.
Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου να μην βγαίνει μελάνι.
Μουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα μέσα σε 5 λίτρα νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικό της επιλογής σας, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Ελέγχετε πάντα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του.
Μετά το μούλιασμα πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Αν το μελάνι είναι διαλυτό στο νερό:

Μουλιάστε το ρούχο για μια νύχτα μέσα σε 5 λίτρα νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 μεζούρα απορρυπαντικό της επιλογής σας, θερμοκρασίας όσο επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Πριν το μουλιάσετε τρίψτε ελαφρά την περιφέρεια του λεκέ με το θερμό διάλυμα του απορρυπαντικού. Ελέγχετε πάντα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του.
Μετά το μούλιασμα πλύνετε το ρούχο με απορρυπαντικό της επιλογής σας στη θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα.

http://www.myplanet.com.gr/
In Category : ,