30/5/12

Οδηγίες Υγιεινής
Δαναη Σημαντηρακη30/5/12

Χρήσιμες συμβουλές τις οποίες πρέπει να τηρούμε ώστε ένα απολαυστικό γεύμα να είναι και ασφαλές.

- Βεβαιωθείτε ότι τρόφιμα τα οποία καταναλώνετε δεν έχουν υπερβεί την προτεινόμενη ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην συσκευασία.
- Μεταφέρετε τα τρόφιμα το συντομότερο δυνατό στο σπίτι, μην τα αφήνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τοποθετήστε άμεσα τα τρόφιμα στην συντήρηση και κατάψυξη ανάλογα με το είδος τους.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση τοποθέτησης των προϊόντων στο ψυγείο σημαίνει μεταβολή της θερμοκρασίας τους.

- Τοποθετήστε τα ωμά προϊόντα στα κάτω ράφια του ψυγείου σας.Τοποθετήστε τα μαγειρεμένα από τα ωμά τρόφιμα σε διαφορετικά ράφια.
- Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε κλειστούς περιέκτες ή σκεπάζετέ τα με διάφανη μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Ελέγχετε αν υπάρχει διαρροή υγρών από τα ωμά στα υπόλοιπα τρόφιμα.
- Προσπαθείτε να διατηρείτε το ψυγείο σας καθαρό. Σιγουρευτείτε αν το ψυγείο σας λειτουργεί κανονικά με τη χρήση θερμομέτρου και συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την συχνότητα αποψύξεων που πρέπει να κάνετε.
- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στη χαμηλότερη δυνατή επιλογή, ώστε αφενός να μην επιτρέπεται η δημιουργία πάγου στα προϊόντα και αφετέρου να επιτυγχάνετε την μέγιστη διατηρησιμότητα των προϊόντων.
- Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά πριν και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων. Χρησιμοποιείτε σαπούνι και ζεστό νερό ενώ η διάρκεια πλυσίματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά ανάμεσα από τα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια πριν και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων. Στεγνώνετε τα χέρια σας με καθαρές πετσέτες ή με χαρτί κουζίνας.

Η προσωπική υγιεινή είναι σημαντικό να τηρείται και στο χώρο της κουζίνας.
- Προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλή υγιεινή κατάσταση στο χώρο της κουζίνας χρειάζεται οργάνωση. Συμβουλευτικά προτείνουμε τα κατοικίδια ζώα να παραμένουν εκτός του χώρου της κουζίνας.
- Οι πάγκοι της κουζίνας και οι επιφάνειες κοπής πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά μετά και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των τροφίμων ιδιαίτερα όταν χειρίζεστε ωμά τρόφιμα. Οι επιφάνειες κοπής αποτελούν κύρια πηγή επιμόλυνσης ενός τροφίμου από άλλο.
Όσο σημαντικό είναι να πλένετε τα χέρια πριν και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων τόσο σημαντικό είναι να καθαρίζετε και τα μέσα μαγειρέματος (μαχαίρια, κουτάλια κλπ). Όταν δοκιμάζετε το φαγητό χρησιμοποιείστε άλλο μέσο από αυτό με το οποίο προετοιμάσατε το ωμό τρόφιμο.
- Μην τοποθετείτε έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό επάνω σε επιφάνεια στην οποία προηγουμένως είχατε τοποθετήσει ωμό τρόφιμο.
- Καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού. Σε περίπτωση στην οποία κοπείτε, προστατέψτε το τραύμα σας με αδιάβροχο κάλυμμα.
- Συμβουλευτείτε τις οδηγίες απόψυξης και μαγειρέματος οι οποίες αναγράφονται στις συσκευασίες των κατεψυγμένων. Είναι σημαντικό να μαγειρεύετε το κρέας και τα πουλερικά αφού έχουν πλήρως ξεπαγώσει. Μην επανακαταψύχετε τρόφιμα τα οποία έχουν αποψυχθεί, παρά μόνο στην περίπτωση που έχουν μαγειρευτεί. Προτεινόμενος τρόπος απόψυξης είναι η τοποθέτηση του τροφίμου εντός της συντήρησης μέσα σε περιέκτη από το προηγούμενο βράδυ.
- Πάντα μαγειρεύετε τα τρόφιμα πολύ καλά. Χρησιμοποιείτε τις οδηγίες μαγειρέματος της συσκευασίας αν υπάρχουν. Σε κάθε άλλη περίπτωση σιγουρευτείτε βλέποντας αν το φαγητό είναι καλά ψημένο στο κέντρο του.
- Καλό είναι να καταναλώσετε το φαγητό σας όσο το δυνατό πιο γρήγορα από την στιγμή της προετοιμασίας. Θυμηθείτε ότι αφήνοντας το φαγητό πολύ ώρα αφού το μαγειρέψετε σε θερμοκρασία δωματίου, επιτρέπετε στα μικρόβια να αυξηθούν.
- Ψύξετε το περίσσευμα του γεύματός σας το συντομότερο δυνατό,τοποθετώντας τα στην συντήρηση ή στην κατάψυξη. Προτείνουμε να αναθερμαίνετε μόνο μία φορά το περίσσευμα των τροφίμων και σε περίπτωση που δεν καταναλωθούν τη δεύτερη φορά καλό είναι να πετάγονται.
- Πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και λαχανικά με καθαρό κρύο τρεχούμενο νερό.
- Προτείνετε να καθαρίζετε εξωτερικά τις κονσέρβες πριν τις ανοίξετε προσεκτικά. Μην αφήνετε τα τρόφιμα μέσα στις κονσέρβες αφότου τις ανοίξετε αλλά μεταφέρατε τα σε περιέκτες με κάλυμμα. Πετάξτε την άδεια κονσέρβα προσεκτικά.
- Τα ξηρά προϊόντα φυτικής προέλευσης και τα δημητριακά (ρύζι, όσπρια, αλεύρι, ζυμαρικά, ξηροί καρποί και δημητριακά εν γένει) πρέπει να φυλάσσονται σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον.
- Προτείνετε να έχετε κάδο απορριμμάτων με κάλυμμα και να αλλάζετε την σακούλα συχνά.

Πετάξτε τα τρόφιμα,
- όταν έχουν οσμή, γεύση και όψη διαφορετική από την συνηθισμένη.
- Έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης.
- Όταν αμφιβάλετε για την ποιότητά τους.
Αν αισθάνεστε κάποια αδιαθεσία μην ετοιμάσετε φαγητό για άλλους. Μην φταρνίζεστε ή βήχετε πάνω από τα τρόφιμα.
Τα μικρά παιδιά, οι άρρωστοι άνθρωποι, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητοι και επισφαλείς στις τροφικές δηλητηριάσεις.
Είναι προφανές ότι οι χρυσοί κανόνες που αναφέρουμε θα πρέπει να τηρούνται με μεγαλύτερη επιμέλεια.
Αποθηκεύστε τα υλικά καθαρισμού της κουζίνας σας στις αρχικές τους συσκευασίες και τοποθετήσετε τα σε χώρους μακριά από τα παιδιά.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορείτε να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια wettex κλπ. που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας βράζοντάς τα για 10 λεπτά.

http://www.ab.gr/

Καθαρίστε το σφουγγαράκι της κουζίνας
Αν το σφουγγαράκι της κουζίνας μυρίζει άσχημα μετά το πλύσιμο των πιάτων σας, απλώς περιχύστε το με καυτό νερό και αφήστε το να κρυώσει μόνο του, χωρίς να το στραγγίσετε. Οι ενοχλητικές μυρωδιές θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας!

Προσοχή στις βάσεις κοπής
Όταν κόβετε κρέας η ψάρι σε μια βάση κοπής, φροντίστε να την ξεπλένετε μετά με καυτό νερό. Το κρέας και το ψάρι μπορούν να περιέχουν βακτήρια - που πεθαίνουν βέβαια κατά τη διάρκεια του ψησίματος - όμως η χρήση της ίδιας βάσης κοπής για τα λαχανικά και το ψωμί μπορεί να προσφέρει πεδίο για ανεμπόδιστο πολλαπλασιασμό των βακτηρίων με προφανή κατάληξη το πεπτικό μας σύστημα.

http://www.adviseme.gr/