30/4/12

Tσίζκεϊκ με βανίλια & με τις μισές θερμίδες!
Δαναη Σημαντηρακη30/4/12 0 σχόλια

Το τσίζκεϊκ είναι τόσο πλούσιο, κρεμώδες και απολαυστικό! Η εκδοχή αυτή που σου παρουσιάζουμε έχει περίπου τις μισές θερμίδες και το ένα τέταρτο των λιπαρών.
Αντί για το κλασικό τυρί-κρέμα χρησιμοποιήσαμε τυρί κότατζ και τυρί-κρέμα με χαμηλά λιπαρά. Η απαλή υφή διατηρείται, ενώ η βανίλια δίνει μια γκουρμέ γεύση. Βέβαια, να θυμάσαι πως και η ποσότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Τα κομμάτια είναι μικρότερα από αυτά που σερβίρουν στα εστιατόρια, αλλά θα ικανοποιήσουν την όρεξή σου για γλυκό – με λιγότερες από 250 θερμίδες…

Μερίδες: 16

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά



Υλικά

2 φλιτζάνια τρίμμα κράκερ
1/4 του ποτηριού χυμό μήλου
σπρέι μαγειρικής
2 φλιτζ. τυρί κότατζ με χαμηλά λιπαρά
1,5 φλιτζ. τυρί-κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 μεγάλο αβγό
8 ασπράδια
2 φλιτζ. ζάχαρη
1,5 κ.γ. βανίλια
1/4 κ.γ. αλάτι
μισό βαζάκι μαρμελάδα φραγκοστάφυλου

Εκτέλεση

-Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάλε το τρίμμα από κράκερ και το χυμό μήλου σε μπολ και ανακάτεψέ τα με κουτάλι. Στρώσε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 18 εκατοστών. Άπλωσε το μείγμα με τα χέρια. Ψήσ’ το για 5 λεπτά και άφησέ το στην άκρη.

-Σε μίξερ χειρός, χτύπησε το τυρί κότατζ μέχρι να γίνει κρέμα. Πρόσθεσε το τυρί-κρέμα χτυπώντας στη μεσαία ταχύτητα, τα αβγά, τα ασπράδια, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα (καθάριζε τις άκρες του μπολ με σπάτουλα κάθε τόσο). Ρίξε το μείγμα πάνω στην κρούστα. Κάλυψε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού με αλουμινόχαρτο (πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον κατά τα τρία τέταρτα τις πλευρές του ταψιού). Βάλε το ταψί σε ένα άλλο μεγάλο, ρηχό ταψί, γεμίζοντάς το ως τη μέση με ζεστό νερό. Ψήσε για 40 λεπτά, μέχρι το κέικ να επανέρχεται όταν το πατάς ελαφρώς από πάνω.

-Βγάλ’ το από το φούρνο και πέρνα τις άκρες με μαχαίρι για να ξεκολλήσει. Διατήρησέ το στο ψυγείο για 4 ώρες ή άφησέ το όλη τη νύχτα. Όταν έρθει η ώρα για το σερβίρισμα, βγάλε το κέικ από το ταψί και σιγόβρασε, σε χαμηλή φωτιά, για 5 λεπτά, τη μαρμελάδα (αν χρειαστεί ρίξε λιγο νερό για να αραιώσει). Σέρβιρέ τη ζεστή πάνω από το κέικ.

http://on-news.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου