24/4/12

Συμβουλές φροντίδας BONSAI
Δαναη Σημαντηρακη24/4/12 0 σχόλια

ΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ BONSAI
Παραδοσιακά , το υλικό του δοχείου που θα φιλοξενήσει ένα bonsai είναι από πηλό ή πέτρα .Η επιλογή του χρώματος εξαρτάται από το είδος του δένδρου που θα χρησιμοποιηθεί , αρκεί αυτό να έχει μια ‐δυο τρύπες , για τη καλή αποστράγγιση του νερού .Το σχήμα του πρέπει να εναρμονίζεται με το σχήμα του δένδρου.

ΕΔΑΦΟΣ
Είναι σημαντικό το έδαφος να έχει μεγάλη υδατοχωρητικότητα και καλή αποστράγγιση. Τα bonsai εσωτερικού χώρου ευδοκιμούν σε μίγμα από τύρφη και ποταμίσια άμμο. Τα bonsai εξωτερικού χώρου έχουν ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις με τα δένδρα που μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στη δικιά μας χώρα πρέπει το καλοκαίρι να τα προστατεύσουμε από τον πολύ ήλιο και τον καύσωνα σε δροσερό μέρος. Τα bonsai εσωτερικού χώρου θέλουν φωτισμό ανάλογα με το είδος τους , αλλά σίγουρα δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε πηγές θερμότητας όπως το τζάκι.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Τα bonsai εξωτερικού χώρου προσαρμόζονται εύκολα στις εποχιακές διακυμάνσεις της βόρειας Ευρώπης . Τα πιο ευαίσθητα δένδρα καλό είναι να τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια παγετού , όχι όμως περισσότερο από τρεις ημέρες. Όσον αφορά τα bonsai εσωτερικού χώρου , αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά ΄δυσφορούν΄ σε θερμοκρασίες κάτω από 12 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να υδροψεκάζονται και ποτίζονται συχνά.

ΑΕΡΙΣΜΟΣ
Τα εξωτερικού χώρου αντέχουν στους ανέμους , όχι όλα, αλλά καλό είναι να προστατεύονται από ακραία φαινόμενα. Τα εσωτερικού χώρου πρέπει να αερίζονται επαρκώς , αποφεύγοντας όμως τα ρεύματα.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Τα bonsai είναι ζωντανοί οργανισμοί που συνεχώς αναπτύσσονται και για τον λόγο αυτό θέλουν διαρκώς φροντίδα και κλάδεμα. Ο ρυθμός ανάπτυξής τους ποικίλει από δέντρο σε δέντρο.

ΠΟΤΙΣΜΑ
Το πότισμά τους πρέπει να είναι τέτοιο που να μην υπάρχει περίσσεια ή έλλειψη και θα πρέπει να συνυπολογίζεται ο ήλιος και ο άνεμος. Τα bonsai εξωτερικού χώρου ποτίζονται το χειμώνα ανάλογα την υγρασία που έχει το φυτό για να μην το παρακάνουμε. Τα εσωτερικού χώρου 1‐2 φορές την εβδομάδα.

ΚΛΑΔΕΜΑ
Είναι πολύ σημαντικό για τα bonsai γιατί συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς και καλοσχηματισμένου δέντρου. Υπάρχουν πολλά είδη κλαδέματος που μόνο ένας ειδικός μπορεί να σας δείξει.

ΣΥΡΜΑΤΟΔΕΣΗ
Τα bonsai θεωρούνται γλυπτά και η τεχνική της συρματόδεσης είναι αυτή που τους δίνει το στιλ. Κύριος σκοπός της είναι να δοθεί ένα τελικό σχήμα στο δέντρο. Για να μην όμως καταστραφεί το δέντρο και για να έχει μόνιμα και καλαίσθητα αποτελέσματα αυτή η τεχνική , πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό που θα σας διδάξει τα μυστικά της τέχνης αυτής.

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ
Όλες οι εποχές είναι καλές ανάλογα το φυτό. Η καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Κατά μέσο όρο τα bonsai μεταφυτεύονται κάθε δυο με τρία χρόνια , ανάλογα φυσικά και το είδος τους.
In Category : ,

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου