13/4/12

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ
Δαναη Σημαντηρακη13/4/12 0 σχόλια

ΥΛΙΚΑ: 2 κουταλάκια γλυκάνισο, 1.200 γραμμάρια αλεύρι, 1 φλυτζάνι γάλα, 4 κουταλιές μαγιά μπίρας, 1 ½ φλυτζάνι βούτυρο, 6 αυγά, αλάτι, 1½ φλιτζάνι ζάχαρη, ξύσμα από 1 πορτοκάλι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ρίχνουμε το γλυκάνισο σε λίγο καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα. Στραγγίζουμε το αρωματισμένο νερό και το βάζουμε στην άκρη. Για το προζύμι: Σε ένα μπολ ρίχνουμε 3 κουταλιές αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα χλιαρό, το νερό από το γλυκάνισο και διαλύουμε τη μαγιά μέχρι να γίνει σαν κουρκούτι. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι σε χλιαρό χώρο μέχρι να φουσκώσει και να σχηματιστούν φουσκάλες. Για τη ζύμη: Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι, το γάλα και το βούτυρο χλιαρά, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, το ξύσμα, 4 χτυπημένα αυγά, και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε σε χλιαρό χώρο για 2 ώρες ή περισσότερο Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°. Σκεπάζουμε μια λαμαρίνα με χαρτί φούρνου Βάζουμε πάνω το τσουρέκι που το έχουμε πλάσει όπως θέλουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε σε φόρμα που έχουμε καλύψει με χαρτί φούρνου. Για το ψήσιμο: Χτυπάμε το τελευταίο αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείφουμε το τσουρέκι.. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170° και ψήνουμε τα τσουρέκια για 35-40 λεπτά.

Tips:.Εάν θέλουμε να φτιάξουμε πλεξούδες, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και το κάθε κομμάτι στα 3 και πλάθουμε 3 κυλίνδρους. Πλέκουμε ανά 3 τους κυλίνδρους σχηματίζοντας 2 πλεξούδες.

http://www.gmag.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου