20/4/12

Λεκές από κερί
Παιδί και ανάπτυξη20/4/12

Τα πολύ αγαπημένα σε όλους κεριά, που μας χαρίζουν ωραία ατμόσφαιρα στο σπίτι, γίνονται ένας μικρός “μπελάς”, όταν πέσουν πάνω στα έπιπλα ή τα ρούχα μας.

Μας ρωτάτε πως θα απαλλαγούμε από τον λεκέ του κεριού.

Όπου κι αν πέσει το κερί, είτε σε έπιπλο είτε σε ρούχο, αφήστε το να στεγνώσει και να γίνει στέρεο εντελώς.


Αν το κερί πέσει σε ύφασμα – ρούχα ή χαλιά:

Βάλτε το στην κατάψυξη – αν χωράει, αλλιώς “παγώστε” το τοπικά με παγάκια για λίγο και αφαιρέστε το. Τα υπολείμματα τα βγάζετε σιδερώνοντας το ύφασμα ανάποδα πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας ή σε χαρτοσακούλα από το μανάβη που θα απορροφήσει το κερί. Στη συνέχεια τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη ή λευκό οινόπνευμα και πλύνετε κανονικά.Αν το κερί είναι χρωματιστό-αρωματικό μπορεί να αφήσει στάμπα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείτε πριν την πλύση ειδικό καθαριστικό για κερί.

Αν το κερί πέσει πάνω σε έπιπλο:

“Παγώστε” το κερί με ένα παγάκι και μετά καθαρίστε το προσεκτικά ξύνοντας με ένα μαχαίρι από την πλευρά που δεν κόβει για να μην χαράξει η επιφάνεια του επίπλου.

Μια άλλη λύση είναι να “μαλακώσουμε” το κερί για λίγο με το πιστολάκι για τα μαλλιά και μετά να το αφαιρέσουμε τελείως με λίγο χαρτί κουζίνας.

* Κρατήστε το πιστολάκι σε απόσταση από το ρούχο, γιατί μερικά είδη υφασμάτων σκουραίνουν όταν θερμαίνονται πάρα πολύ.

Αν το κερί πέσει στο κηροπήγιο:

Βάζουμε το κηροπήγιο στην κατάψυξη για καμιά ωρίτσα περίπου και μετά θα δούμε οτι το κερί ξεκολλάει εύκολα και γρήγορα. Για να γλιτώσουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε να αλείψουμε από πριν τα κηροπήγια μας με λίγη βαζελίνη ή μαλακτικό μαλλιών, έτσι ώστε το κερί να μην έρθει σε άμεση επαφή με το μέταλλο, άρα και να ξεκολλήσει πολύ εύκολα μετά.

Αν το κερί πέσει σε πλαστικό πάτωμα:

Για να καθαρίσουμε λεκέ από κερί στο πλαστικό πάτωμα - βινύλιο και καουτσούκ επίσης, βάζουμε σε υγρό σφουγγάρι μαγειρική σόδα και καθαρίζουμε τον λεκέ.

himaira.blogspot.com

Λεκέδες απο κερί
Αφήστε το κερί να κρυώσει ή κάντε το εσείς με ένα παγάκι . Βγάλτε όσο κερί μπορείτε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας . Τοποθετήστε ένα λευκό χαρτί επάνω στο λεκέ και περάστε το αρκετές φορές με ζεστό σίδερο μετακινώντας κάθε φορά το χαρτί . Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνετε σιγά , σιγά όλα τα υπολείμματα του κεριού . Πλύνετε το ύφασμα όπως συνήθως ....
ή
Ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά πλύντε κανονικά.
ή
Ακολουθείστε τις εξής οδηγίες:
Αφήστε το κερί να ξεραθεί. Ξύστε με προσοχή το περισσότερο μέρος του κεριού με τη βοήθεια ενός μαχαιριού από την πλευρά που δεν κόβει.
Τοποθετήστε το λεκιασμένο τμήμα του υφάσματος ανάμεσα σε δύο στυπόχαρτα ή 2-3 χαρτιά κουζίνας και σιδερώστε το λεκέ σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς ατμό για να λιώσει το κερί που απέμεινε και να απορροφηθεί από το χαρτί. Αλλάξτε τα χαρτιά αρκετές φορές για να μην επανέρχεται το κερί στο ύφασμα.
Αφήστε το ρούχο να κρυώσει.
Σφουγγίστε ελαφρά την επιφάνεια του λεκέ με λίγη βενζίνη καθαρισμού ή λευκό οινόπνευμα και αφαιρέστε το υγρό πιέζοντας πάνω σε λίγο χαρτί κουζίνας για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα του λεκέ. Ελέγχετε πρώτα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του.
Πλύνετε το ρούχο κανονικά με απορρυπαντικό της επιλογής σας.
(http://www.myplanet.com.gr)

Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείμενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη μερικές ώρες.

Έσταξε το κερί πάνω στο τραπεζομάντιλο σας; Οι λεκέδες βγαίνουν πιο εύκολα αν τοποθετήσετε πάνω μια χαρτοσακούλα και το σιδερώσετε με καυτό σίδερο .

Αν στάξει κερί ή κολλήσει τσίχλα στα ρούχα σας , μη δοκιμάσετε με κανένα τρόπο να τα αφαιρέσετε αμέσως . Πάρτε μία νάιλον σακούλα και βάλτε μέσα τα ρούχα σας . Βάλτε την στην κατάψυξη και αφήστε την για μία ώρα τουλάχιστον . Το κερί ή η τσίχλα θα σκληρύνει τόσο , ώστε να ξεκολλήσει πολύ εύκολα ....

Για λεκέδες από κερί: χρειάζονται ελαφρύ ξύσιμο με μαχαιράκι. Έπειτα περνάς τα έπιπλα με ένα πανί βουτηγμένο σε λινέλαιο που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρί. (http://www.philenews.com/)
In Category : ,