11/4/12

Το άρωμα στα τριαντάφυλλα
Δαναη Σημαντηρακη11/4/12 0 σχόλια

Το άρωμα στα τριαντάφυλλα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και σύνθετη υπόθεση.
Τα τριαντάφυλλα έχουν πολλά διαφορετικά αρώματα και συνδυασμούς αρωμάτων, όπως διαφορετικά είδη αρώματος μήλου, τσαγιού,υάκινθου, σμύρνας και αυτό που είναι γνωστό
σαν το δαμασκηνό ρόδο.

Αξίζει να δούμε κάποιες απόψεις που ειπώθηκαν σχετικά με το άρωμα στα τριαντάφυλλα, από τον Γάλλο Henri Delbard, ίσως τον πιο ειδικό παγκοσμίως σε αυτό το θέμα. Ένα σημείο που
κυρίως επεσήμανε είναι ότι, όταν μυρίζουμε ένα τριαντάφυλλο, μπορούμε να το μυρίσουμε μόνο για τέσσερα ή πέντε δευτερόλεπτα. Η μυρωδιά όμως θα εμφυτευτεί στη μνήμη
μας. Αν θέλουμε να έχουμε πραγματική εντύπωση του αρώματος πολλών διαφορετικών
τριανταφυλλιών, θα μπορούσαμε να μυρίσουμε κόκκους καφέ ανάμεσα σε κάθε όσφρηση. Η
καλύτερη στιγμή για να μυρίσετε τα τριαντάφυλλά σας είναι το πρωί όταν η θερμοκρασία
είναι γύρω στους 18 ‐ 20 βαθμούς (C). Καθώς η μέρα γίνεται ζεστότερη, τα αιθέρια έλαια
εξατμίζονται κάπως.



Το άρωμα στα τριαντάφυλλα είναι ένα σημαντικό και θελκτικό στοιχείο που αποκομίζουμε
απότην καλλιέργεια των τριανταφυλλιών. Στον 20 αιώνα, όταν τα υβρίδια τσαγιού
τριανταφυλλιάς οργίαζαν, οι παραγωγοί τους είχαν στόχο για μεγάλα, πυκνά άνθη στα
υβρίδια τσαγιού, καθώς επίσης και νέα διαφορετικά χρώματα. Το άρωμά τους, το οποίο
παράγεται σʹ ένα απόκρυφο και ασύλληπτο εργοστάσιο, ήταν τα πάντα αλλά λησμονήθηκε
στην προσπάθεια αναζήτησης βελτιωμένων λουλουδιών.

Ο Άγγλος David Austin κατάφερε να επικεντρώσει την προσοχή των κηπουρών στο άρωμα
του παρελθόντος και να τους αφυπνίσει την αναπαραγωγή τριαντάφυλλου με άρωμα, κάτι
που είχαν χάσει για χρόνια. Πιστεύεται ότι μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο
αναπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης από άλλους. Έτσι ένα τριαντάφυλλο μπορεί να έχει
πιο έντονη μυρωδιά για κάποιον απʹ ότι για κάποιον άλλο.

Είναι μια αρκετά σύνθετη κατάσταση. Υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί τριαντάφυλλων που δεν
μπορούν να αισθανθούν καμιά μυρωδιά στα κίτρινα τριαντάφυλλα ενώ, από την άλλη
απολαμβάνουν το άρωμα σε οποιουδήποτε άλλου χρώματος τριαντάφυλλα. Η αίσθηση της
οσμής είναι παρόμοια με την αίσθηση της γεύσης: μερικοί λατρεύουν την μυρωδιά του
μπρόκολου, ενώ άλλοι δεν μπορούν να την αντέξουν. Το άρωμα των τριαντάφυλλων είναι
υποκειμενική υπόθεση. Ενώ η μύτη αναγνωρίζει μια μυρωδιά, ωστόσο διαφέρει αυτή η
μυρωδιά όταν την μυρίσει κάποια άλλη μύτη.
In Category : ,

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου