4/4/12

Πώς να λιπάνετε τις τριανταφυλλιές
Δαναη Σημαντηρακη4/4/12 0 σχόλια

Οι τριανταφυλλιές κρατούν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των κηπουρών και θεωρούνται πολύτιμες εξαιτίας της ομορφιάς και του αρώμαός τους. Πολλές νέες, ανθεκτικές στις ασθένειες, θαμνώδεις τριανταφυλλιές ανθίζουν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακριβώς όπως τα πολύ γνωστά υβρίδια τσαγιού. Υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες για να διαλέξουμε, όπως οι παλιές ιστορικά τριανταφυλλιές και οι εντυπωσιακές αναρριχόμενες. Όλες οι τριανταφυλλιές χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως, καλό αερισμό, γόνιμο έδαφος και καλή αποστράγγιση. Για να λιπάνετε κατάλληλα τις τριανταφυλλιές, χρειάζεται μόνο να ξέρετε εάν ανθίζει μία ή περισσότερες φορές κάθε χρόνο. Αυτές που ανθίζουν συνεχώς χρειάζονται περισσότερο λίπασμα από αυτές που ανθίζουν μία φορά το χρόνο.Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται περισσότερο λίπασμα απʹ ότι άλλα είδη καλλωπιστικών θάμνων. Οι μεγάλες παλιές δεντρώδεις τριανταφυλλιές αλλά και οι αναρριχώμενες που ανθίζουν μια φορά έχουν τεράστιο ριζικό σύστημα, έτσι έχουν και τις μικρότερες απαιτήσεις τροφής. Αυτούς τους τύπους τριανταφυλλιάς πρέπει να τους λιπαίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας και αφού τα λουλούδια μαραθούν. Οι τριανταφυλλιές διαρκούς ανθοφορίας θέλουν τακτικό κλάδεμα και λίπασμα. Κάθε φορά που ένα υβρίδιο του τσαγιού ή άλλος τύπος τριανταφυλλιάς συνεχούς ανθοφορίας συμπληρώνει ένα κύκλο άνθισης, ψαλιδίστε τα κλαδιά που καταλήγουν σε άνθος. Για να αποφασίσετε σε πιο σημείο θα κάνετε το κόψιμο κοιτάξτε προσεκτικά το κλαδί για να δείτε σε ποιο σημείο έχει ξεπεταχτεί άποιο μάτι πάνω από την πρώτη ομάδα φύλλων που έχει πέντε φύλλα (μερικές έχουν τρία).

Τότε κάντε το κόψιμο ακριβώς επάνω από το μάτι σε γωνία 45°. Κάντε ένα καθαρό κόψιμο χωρίς να σχίσετε τον φλοιό. Το μάτι αυτό (και πιθανότατα μερικά ακόμη κάτω από αυτό) θα αναπτυχθεί σε καινούριο ανθοφόρο κλαδί.

Για να σιγουρευτείτε ότι οι διαρκούς ανθοφορίας τριανταφυλλιές έχουν άφθονη ενέργεια για να αναπτύξουν νέα κλαδιά όλο το καλοκαιρι, λιπαίνετέ τις κάθε 2‐3 μήνες αρχίζοντας από νωρίς την άνοιξη. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να περάσουν τρεις μήνες για να προσθέσετε λίπασμα. Αν οι τριανταφυλλιές σας δείχνουν ότι αργούν να ξανανθίσουν μπορείτε να τις λιπαίνετε κάθε ενάμιση με δύο μήνες. Σταματήστε να
λιπαίνεται τις τριανταφυλλιές όταν βρίσκεστε στο φθινόπωρο, δύο μήνες πριν τις πρώτες παγωνιές. Τα τρυφερά κλαδιά που αναπτύσσονται το φθινόπωρο είναι πιο ευαίσθητα στο χειμωνιάτικο κρύο. Χρησιμοποιήστε λίπασμα τριανταφυλλιάς (15‐5‐13) βραδείας απορροφήσεως. Διασκορπίστε το ομοιόμορφα πάνω στο έδαφος γύρω από κάθε φυτό. Είναι εγγυημένη συνταγή για ισορροπημένη διατροφή, ανάλογη των απαιτήσεων των τριανταφυλλιών και υψηλής ποιότητας αποτελέσματα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου