17/3/12

Νούφαρο ή Νυμφαία
Δαναη Σημαντηρακη17/3/12

Το Νούφαρο ή Νυμφαία είναι γένος υδρόβιων φυτών που βρίσκουμε παγκοσμίως.
Υπάρχουν 50 είδη νυμφαίας – ένα από αυτά είναι το νούφαρο.
Το αρχαίο όνομα του φυτού είναι Νυμφαία που προέρχεται από την ελληνική λέξη Νύμφη.
Τα άνθη του νούφαρου είναι ακτινωτά και εξέρχονται από το κεντρικό μίσχο του φυτού.

Έχουν πέταλα πολύ μεγαλύτερα από τα σέπαλα.
Τα άνθη φτάνουν σε διάμετρο μέχρι και 30 εκατοστά και έχουν ποικιλία χρωμάτων συνήθως λευκό, κόκκινο, μωβ ή ροζ.Το μπλε νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει την νύχτα ενώ το λευκό νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και τα κλείνει την ημέρα.

Τα φύλλα του είναι πολύ μεγάλα και δυνατά. Λέγεται ότι ένα φύλλο συγκεκριμένου νούφαρου, μπορεί να κρατήσει πάνω του ένα μωρό μέχρι 5 κιλά!
Οι αρχαίοι Έλληνες αφιέρωναν τα νούφαρα στις ημίθεες παρθένες των νερών, τις Νύμφες.

Τα νούφαρα ήταν και είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό του ποταμού Νείλου, στην Αίγυπτο. Εκεί κυριαρχούν το μπλε και το λευκό νούφαρο.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σέβονταν τα νούφαρα του Νείλου, ή Λωτούς όπως τα αποκαλούσαν. Και τα δύο αυτά είδη νούφαρου θαυμάστηκαν, λατρεύτηκαν, ζωγραφίστηκαν, φαγώθηκαν, καλλιεργήθηκαν και τιμήθηκαν για χιλιάδες χρόνια.

Η αιτία για τον σεβασμό στα νούφαρα οφείλεται στην πίστη ότι τα όμορφα άνθη των νούφαρων, που ξεπροβάλουν καθαρά και αγνά από την γλοιώδη λάσπη συμβολίζουν την αγνότητα και την αθανασία.
Το φυτό Nymphaea caerulea πιθανό υποψήφιο (μεταξύ αρκετών άλλων) για να είναι το φυτό του Λωτού που έτρωγαν οι Λωτοφάγοι στην ομηρική Οδύσσεια.

Στην Ελλάδα συναντάμε τα νούφαρα σε διάφορες λίμνες, όπως π.χ. στον υδροβιότοπο Καλοδικίου (νομός Θεσπρωτίας), στη λίμνη Κερκίνης (νομός Σερρών), η λίμνη Βιστονίδα, η λίμνη Ζορίκα κοντά στο χωριό Γρεβενίτι (Αντολικό Ζαγόρι της Ηπείρου) . Εκεί, μια μεγάλη έκταση στο βόρειο τμήμα του, καλύπτεται οπό νούφαρα. Την Άνοιξη, στο τέλος του Μάη που ανθίζουν τα νούφαρα, το θέαμα είναι μοναδικό.

http://www.exerevnites.com/
In Category : ,