15/3/12

Χρήση της μαγειρικής σόδας
Δαναη Σημαντηρακη15/3/12

Ανάμεσα στα οικιακά απορρυπαντικά, τα πιο τοξικά είναι τα καθαριστικά φούρνου, αποχετεύσεων και λεκάνης τουαλέτας. H καυστική σόδα είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και για το χρήστη. Για να καθαρίσετε τις αποχετεύσεις, αντί για καυστική σόδα ρίξτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Η χημική αντίδραση που ακολουθεί διασπά τις λιπαρές ουσίες σε σαπούνι και γλυκερίνη και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά, ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα (η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνον σε μεταλλικούς σωλήνες. Οι πλαστικοί σωλήνες μπορεί να λιώσουν αν ρίξουμε μεγάλες ποσότητες βραστού νερού. Ακόμη, μη χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο αν προηγουμένως έχετε ρίξει εμπορικά παρασκευάσματα απόφραξης, γιατί σε συνδυασμό με το ξίδι δημιουργούνται επικίνδυνες αναθυμιάσεις).Το ίδιο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

Χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα σαν σκόνη καθαρισμού και την ενισχύουμε αν χρειαστεί, αναμιγνύοντας με ξίδι.

http://www.philenews.com/

H μαγειρική (διττανθρακική) σόδα, είναι μιά σκόνη που πρέπει πάντα να υπάρχει στο σπίτι γιατί είναι πάρα πολύ χρήσιμη:

- Χρησιμοποιείστε σόδα για να μη μυρίζει το ψυγείο: 6 κουταλιές γλυκού σ’ ένα μπωλάκι που το βάζουμε στο ψυγείο. Το αδειάζουμε κάθε 3 μήνες και το ξαναγεμίζουμε.

- Η σόδα εξαφανίζει τα καμμένα και τα λίπη από τα τηγάνια, κατσαρόλες κτλ. Βάλτε μιά κουταλιά γλυκού σόδα, με λίγο νερό στο σκεύος που έχει καμμένα και λίπη και αφήστε να μουλιάσει.

- Η σόδα εξαφανίζει τα άλατα απο τις τσαγιέρες, τις καφετιέρες κτλ: Βάλτε 2 κουταλάκια γλυκού γιά κάθε λίτρο χλιαρό νερό και
αφήστε να δράσει 3 ώρες.

- Η σόδα αφαιρεί λίπη απο επιφάνειες, χωρίς να χαράζει:1 κουταλιά σούπας γιά 5 λίτρα νερό, ή σε υγρό σφουγγάρι ρίχνετε λίγη σόδα.

- Αφαιρεί τα άλατα στο μπάνιο. Βάλτε στη μπανιέρα 10 κουταλιές σούπας σόδα ( γιά μιά μέτρια μπανιέρα ) γιά να ‘μαλακώσει’ το νερό.

- Με τη σόδα καθαρίζετε τις βούρτσες και τις τσατσάρες: 1 κουταλιά γλυκού ανά λίτρο χλιαρό νερό. Βουτάτε την βούρτσα η την τσατσάρα και αφήνετε μερικές ώρες. Μετά ξεπλένετε με νερό. (Εννοείται πως έχετε προηγουμένως αφαιρέσει τις τρίχες ).

- Η σόδα αφαιρεί μυρωδιές, μικρόβια και βακτιρίδια από τα ρούχα στο πλύσιμο: Βάλτε μιά κουταλιά σούπας στη λεκάνη που έχετε ρούχα γιά πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο ρούχων στον κύκλο ξεβγάλματος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα ρούχα των αθλητών και των παιδιών.

- Γιά τα χαλιά: Αφαιρεί τις μυρωδιές, τα καθαρίζει και ζωντανεύει τα χρώματα: Ρίχτε σόδα και με μιά βούρτσα, κάντε την να εισχωρήσει ( τρυαφερά όμως ). Αφήστε να δράσει 12 ώρες και μετά χρησιμοποιείστε την ηλεκτρική σκούπα γιά να καθαρίσετε το χαλί σας.

- Γιά τον απορροφητήρα ( το μεταλλικό κομμάτι ) τη σχάρα του φούρνου, του γκρίλ, του μπάρμπεκιου: 2 κουταλάκια γλυκού ανά χλιαρό λίτρο νερό.

- Γιά να μη μυρίζει η άμμος που κάνει τις βρωμιές η γάτα: Βάλτε σόδα πριν ρίξετε καινούργια άμμο και ρίξτε κι απο πάνω.

- Στο αυτοκίνητο: Γιά να ξεμυρίσει το τασάκι και να εξαφανιστούν τυχόν μυρωδιές τσιγάρου. Ρίξτε μπόλικη σόδα μέσα στο τασάκι. Βάζετε καινούργια κάθε φορά που αδειάζετε το τασάκι.

- Γιά το πλύσιμο του αυτοκινήτου: Η σόδα αφαιρεί και καθαρίζει το αυτοκίνητο από βρωμιές και λεκέδες: 1 κουταλιά γλυκού ανά λίτρο νερό, μόνη της ή μαζί με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να ρίξετε σόδα σε βρεγμένο σφουγγάρι και να καθαρίσετε.

http://endiaferonta.com/

Στην κουζίνα:

Ενα δοχείο με μαγειρική σόδα στο ψυγείο, τον καταψύκτη ή οποιοδήποτε ντουλάπι, θα κρατήσει μακριά τις δυσάρεστες οσμές.

Παρομοίως και στον κάδο σκουπιδιών, όπου ρίχνουμε στον πάτο του σόδα, αρκετή ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και εφαρμόζουμε κατόπιν τη σακούλα σκουπιδιών. Επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που αλλάζουμε σακούλα.

Ανάφλεξη λίπους στην κουζίνα, σβήνει εύκολα όταν ρίξουμε στο σημείο μαγειρική σόδα.

Για τον καθαρισμών λευκών συσκευών κουζίνας, διαλύουμε 1/4 του φλυτζανιού μαγειρική σόδα σε 3 φλυτζάνια ζεστό νερό και πλένουμε την επιφάνεια. Αυτό θα αφαιρέσει τις κιτρινίλες και τη βρωμιά και θα επαναφέρει το λευκό των συσκευών μας στην αρχική του κατάσταση.

Για την εξάλειψη άσχημων οσμών από μπωλ φύλαξης τροφίμων, ξεπλένουμε με ζεστό νερό και σόδα. Εάν η μυρωδιά επιμείνει, αφήστε το διάλυμα σόδας-νερού μέσα στο σκεύος για αρκετές ώρες.

4 κ.γλ. σόδα σε 1/4 φλ. ζεστό νερό, είναι ιδανικό μείγμα για τον καθαρισμό του εσωτερικού του φούρνου μικροκυμάτων. Εναλλακτικά, ρίχνετε μερικές κουταλιές σόδας σε νερό και το βράζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 3-4 λεπτά, έπειτα σκουπίζετε το εσωτερικό του με χαρτί ή μαλακό πανί. Ετσι θα εξαλειφθούν και οι όποιες οσμές ενδεχομένως υπάρχουν.

Για το πλυντήριο πιάτων, ρίχνουμε μέσα 1 φλιτζάνι σόδα και το λειτουργούμε μέχρι το ξέβγαλμα. Αυτό απομακρύνει στίγματα και μυρωδιές. Ή εναλλακτικά, ρίχνετε σόδα πάνω στα πιάτα πριν την πλύση, φροντίζοντας να πέσει αρκετή και στον πάτο του πλυντηρίου. Μ' αυτόν τον τρόπο, η σόδα θα λειτουργήσει ως απορρυπαντικό κατά τον πρώτο κύκλο της πλύσης, επιτρέποντας να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό κατά τον δεύτερο.

Για τα καμμένα τρόφιμα στα μαγειρικά σκεύη, ρίχνουμε σόδα, προσθέτουμε ζεστό νερό και αφήνουμε να ενεργήσει όλη νύχτα.

Για το πάτωμα:

Για την αφαίρεση λίπους από τα πατώματα, ρίχνουμε επάνω στο λεκέ σόδα και σκουπίζουμε με πανί βουτηγμένο σε ζεστό νερό.

Για την ντουλάπα:

Βάλτε ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας μέσα στην ντουλάπα για να αποφύγετε της μυρωδιές.
Εάν η ντουλάπα έχει οσμές μούχλας, μπορούμε να καθαρίσουμε το πάτωμά της με ένα διάλυμα 1 λίτρου ζεστού νερού, 1/2 φλ. ξύδι και 1/4 φλ. σόδα.

Για τα παπούτσια:

Ρίξτε σόδα στο εσωτερικό των παπουτσιών ή/και στον πάτο της παπουτσοθήκης, για να απορροφήσει τις οσμές. Επαναλάβετε σε μηνιαία βάση.

Για τα ρούχα:

Τρίψτε σε διάλυμα από 6 κουταλάκια του γλυκού σόδας σε μισή κούπα ζεστό νερό τοπικά τους δύσκολους λεκέδες στα ρούχα πριν τα πλύνετε. Θυμηθείτε να κάνετε τεστ αντοχής χρώματος πριν την εφαρμογή.

Λεκέδες από αίμα σε ύφασμα αφαιρούνται πιο εύκολα εάν τρίψουμε πρώτα σόδα επάνω στον λεκέ.

Λεκέδες από φρούτα ή κρασί πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, εάν όμως προκύψουν σε στιγμή που δεν έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε με αυτό, ρίξτε πάνω στο λεκέ μαγειρική σόδα και αργότερα μπορείτε να αφαιρέσετε το λεκέ ρίχνοντας ζεστό νερό στην πίσω όψη του υφάσματος.

Για το πλυντήριο:

Αν κατά λάθος βρεθούν μαζί με τα άπλυτα κραγιόν ή κερομπογιές στην πλύση του πλυντηρίου, μπορούμε να ξεβγάλουμε με το πιο καυτό νερό που επιτρέπει η σύνθεση των ρούχων, προσθέτοντας μισό κουτί μαγειρικής σόδας.

Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μαλακτικό πλυντηρίου με σόδα, προσθέτοντας μισό κύπελλο σόδας στην αντίστοιχη υποδοχή. Αυτή η λύση είναι ιδανική για όσους έχουν ευαισθησία στα χημικά του πλυντηρίου.

Αλλά και ο κάδος του πλυντηρίου καθαρίζει πανεύκολα με την χρήση πάστας από σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό.

Για γενικό καθαρισμό:

Για τον καθαρισμό επιφανειών, χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα σε υγρό ύφασμα, σκουπίζουμε και ξεπλένουμε με καθαρό νερό.

Μπορούμε επίσης να καθαρίσουμε ασημικά με μαγειρική σόδα. Αναμειγνύουμε 3 μέρη σόδας με 1 νερό, τρίβουμε την επιφάνεια με μαλακό πανί και ξεπλένουμε.

http://decorationdelamaison.blogspot.com/

και άλλες χρήσεις της μαγειρικής σόδας

http://noikokyremata.blogspot.com/Αν λοιπόν σας χύθηκαν υγρά ή φαγητά καθόσον ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί βρέξτε τα λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία εκείνα και πλύνετέ τα μετά.

Έχετε πάντα στην κουζίνα σας ή στο αμάξι σας ένα κουτάκι μαγειρική σόδα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι ένας από τους πιό αποτελεσματικούς πυροσβεστήρες.

Η σόδα κάνει θαύματα

Η μαγειρική σόδα είναι υλικό που χρησιμοποιείται ως υλικό στα φαγητά και τα γλυκά, όμως η χρήση της δεν σταματά εκεί. Λίγες κουταλιές μαγειρικής σόδας μπορούν να διώξουν μακριά τις δυσοσμίες στο χώρο.
● Αν έχετε γάτα, τότε αντί να καθαρίζετε καθημερινά το χώρο της για να μη μυρίζει άσχημα, μπορείτε να ρίξετε στην άμμο 2-3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Η άσχημη μυρωδιά θα μειωθεί αισθητά.
● Εάν τα παπούτσια σας μυρίζουν, τότε η λύση βρίσκεται στη μαγειρική σόδα. Βάλτε μια κουταλιά στο εσωτερικό του παπουτσιού και αφήστε το για λίγες ώρες. Τινάξτε τα υπολείμματα και είστε έτοιμη για να βγείτε.
● Κάνατε απόψυξη στο ψυγείο; Τότε διαλύστε μια κουταλιά σόδα σε ένα ποτήρι νερό και περάστε το εσωτερικό του. Ό,τι μυρωδιά από τρόφιμα είχε μείνει, θα εξαφανιστεί αμέσως.

http://www.philenews.com/