22/2/12

Το ραγού του Τζειμς Ολιβερ
Δαναη Σημαντηρακη22/2/12

Υλικα
4 κρεμμυδάκια
1 καρότο
1 κοτσάνι σέλερι
1-2 φρέσκα τσίλι
1 πακέτο λουκάνικα καλής ποιότητας
(6 τεμάχια, περίπου 400 γρ.)
1 γεμάτο κουταλάκι σπόρους μάραθου
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
500 γρ. πένες
4 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό
1 κονσέρβα 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
Μερικά κοτσάνια βασιλικό



Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το καρότο και το σέλερι. Χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα αλέθουμε στο μίξερ μαζί με τα τσίλι (αφαιρώντας τα κοτσάνια). Προσθέτουμε τα λουκάνικα, 1 γεμάτο κουταλάκι σπόρους μάραθου και 1 κουταλάκι ρίγανη. Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε στο μίξερ ώσπου να ανακατευτούν καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο καυτό τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς. Το ελέγχουμε κατά διαστήματα και ανακατεύουμε καθώς συνεχίζουμε με τα άλλα πιάτα. Βάζουμε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τη γεμίζουμε με βραστό νερό. Γεμίζουμε το βραστήρα και τον ανάβουμε.
Προσθέτουμε κι άλλο βραστό νερό στην κατσαρόλα, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε αρκετό αλάτι, προσθέτουμε τις πένες και αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, με το καπάκι μισάνοιχτο.
Ρίχνουμε στο μείγμα των λουκάνικων 4 λιωμένες σκελίδες σκόρδο (τις βάζουμε στον πολτοποιητή με τη φλούδα) και προσθέτουμε ανακατεύοντας 4 κουταλιές ξίδι και την ντομάτα κονσέρβας. Προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου βράζουν οι πένες, αν χρειάζεται.
Σουρώνουμε τις πένες, κρατώντας ένα ποτηράκι από το νερό τους. Αδειάζουμε τις πένες στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε όσο χρειάζεται από το νερό τους για να γίνει μείγμα με μεταξένια υφή. Ελέγχουμε τη γεύση και αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ σερβιρίσματος. Το μεταφέρουμε κατευθείαν στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη παρμεζάνα για να τρίψουμε. Σκορπίζουμε λίγα φύλλα βασιλικού από πάνω.

http://www.dioptracooking.gr/jamieoliver/Recipe.aspx?ElementID=0b76f419-3b10-4193-b88e-73c579f65cc6