21/9/11

Τι είναι οι βολβοί.
Δαναη Σημαντηρακη21/9/11

Ένα βολβώδες λουλούδι είναι στην πραγματικότητα ένα υπόγειο εργοτάξιο και ένα εργοστάσιο άνθησης. Μέσα σε ένα βολβό υπάρχει σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται ένα φυτό για να βλαστήσει αλλά και για να ανθίσει την κατάλληλη περίοδο. Σχίστε ένα βολβό στη μέση και θα το δείτε αυτό καθαρά.

Στην βασική κεντρικό τμήμα του βολβού υπάρχουν τα φύλλα που περικλείουν ένα μικρό μπουμπούκι. (Σε μερικά είδη, αυτό το μπουμπούκι έχει ήδη την εμφάνιση λουλουδιού αν και είναι ακόμα μπουμπούκι!) Περιμετρικά του μπουμπουκιού υπάρχει μια λευκή σαρκώδης ουσία που ονομάζεται λέπια. Στους πραγματικούς βολβούς αυτά τα λέπια είναι που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο βολβός για να ανθίσει αι να βλαστήσει. Μετά από τα λέπια και τα ανθικά στελέχη αυτό που στηρίζει τον βολβό είναι η βάση του που είναι μια συμπαγής πλάκα. αυτή η πλάκα βρίσκεται στο κάτω μέρος του βολβού και στηρίζει επίσης και τις ρίζες του φυτού. Το εσωτερικό περίβλημα κάθε βολβού σκεπάζεται επίσης από λεπτό σαν χαρτί εξωτερικό περίβλημα που λέγεται χιτώνας.Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο αξιοσημείωτος οργανισμός από τους ανθρώπους είναι να τοποθετηθεί στο έδαφος την κατάλληλη περίοδ του χρόνου, να ποτισθεί αρκετά, και μετά να αφεθεί μόνος του. Ο βολβός θα κάνει όλα τα υπόλοιπα!


Η διαφορά ανάμεσα σε βολβούς, κορμούς, κονδύλους και ριζώματα.

Μιλώντας τεχνικά, πολλά δημοφιλή ʺβολβώδηʺ λουλούδια δεν παράγονται καθόλου από βολβούς! οι κρόκοι και οι γλαδιόλες για παράδειγμα, είναι στην πραγματικότητα κορμοί, όπως και οι αγαπημένες σας ντάλιες και μπιγκόνιες είναι στην πραγματικότητα κόνδυλοι. Η διαφορά μεταξύ βολβών και κορμών είναι ασήμαντη και αληθινά αυτά τα δύο είναι σχεδόν όμοια. Η κύρια ειδοποιός διαφορά είναι η μέθοδος αποθήκευσης τροφής. Στους κορμούς, οι περισσότερες τροφές αποθηκεύονται στην υπερμεγέθη βασική πλάκα παρά στα σαρκώδη λέπια, τα οποία στους κορμούς είναι πολύ μικρότερα. Οι κορμοί γενικά φαίνεται να έχουν ένα πιο πλατύ σχήμα από το στρόγγυλο των πραγματικών βολβών.

Οι κόνδυλοι και τα ριζώματα ξεχωρίζουν εύκολα από τους βολβούς και τους κορμούς. Δεν έχουν προστατευτικό χιτώνα και είναι στην πραγματικότητα διαφοροποιημένοι υπόγειοι βλαστοί. Υπάρχουν σε ποικιλία σχημάτων από κυλινδρικά μέχρι πλατιά και σε οποιαδήποτε μορφή μπορείτε να φανταστείτε. Πολλοί εμφανίζονται σε συμπλέγματα. Γενικά, όμως μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιείτε τον όρο ʺβολβός.ʺ Βολβός έτσι κι αλλιώς έχει συνηθιστεί να λέγεται κάθε φυτό το οποίο έχει ένα υπόγειο ειδικά διαμορφωμένο χώρο για αποθήκευση τοφής.
In Category : ,