14/5/12

Μπογιά
Δαναη Σημαντηρακη14/5/12

Τελειώσατε το βάψιμο του σπιτιού σας και σας περίσσεψε μπογιά; Μπορείτε να την κρατήσετε φρέσκια επί χρόνια, αν σκεπάσετε το δοχείο με ένα φύλλο πλαστικού, μετά κλείσετε το σκέπασμά του χτυπώντας με ένα σφυρί, και κρατήστε το αναποδογυρισμένο.

Για να απομακρύνεις την έντονη μυρωδιά της μπογιάς από ένα φρεσκοβαμμένο δωμάτιο, κόβεις ένα κρεμμύδι στη μέση και το τοποθετείς με την κομμένη μεριά προς τα επάνω σε ένα πιάτο. Το αφήνεις μέσα στο δωμάτιο που έβαψες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με κλειστή την πόρτα και μέχρι το πρωί η έντονη μυρωδιά θα έχει εξαφανιστεί. (http://www.philenews.com/)
Λεκές από μπογιά.

Αν δεν είναι φρέσκος ο λεκές , βάλτε κάτι λιπαρό για να μαλακώσετε τον λεκέ πριν τον πλύνετε.

Μπογιά: Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία αθέατη γωνίτσα του υφάσματος για να δείτε αν αντέχει ) . Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική μπογιά , σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο , το οποίο θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων . Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε κανονικά . Αν μιλάμε για λαδομπογιά , τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι , μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετέ το κανονικά .

ή
Λαδομπογιά
Ακολουθείστε τις εξής οδηγίες:
Αντιμετωπίστε άμεσα το λεκέ πριν στεγνώσει.
Γυρίστε το ύφασμα από την ανάποδη πλευρά.
Ρίξτε λίγο αραιωτικό της μπογιάς που χρησιμοποιήσατε (πχ white spirit) πίσω από το λεκέ. Ελέγχετε πάντα αν το ρούχο ξεβάφει κάνοντας μια δοκιμή σε ένα εσωτερικό τμήμα του.
Πιέστε το λεκέ πάνω σε ένα καθαρό ύφασμα ή 2-3 στρώματα χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τη μπογιά.
Πλύνετε το ρούχο με απορρυπαντικό της επιλογής σας στη θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα.
(http://www.myplanet.com.gr)


Πώς να καθαρίσετε τη μπογιά από τα ρούχα

Δεν είναι και δύσκολο να πέσει μπογιά στα ρούχα σας όταν βάφετε έναν τοίχο. Και, ακόμα και αν διαλέξατε προσεκτικά τα ρούχα σας ώστε να μην σας λείψουν αν τυχόν καταστραφούν, και πάλι δεν θέλετε να τα πετάξετε επειδή τα αγαπάτε παρότι είναι παλιά δεν είναι αδύνατο να απαλλαγείτε από τους λεκέδες της μπογιάς.

1. Ξύστε με το νύχι σας όσο περισσότερη μπογιά μπορείτε από το ρούχο.

2. Ψεκάστε με λακ τους λεκέδες και αφήστε το ύφασμα να τη ρουφήξει για 1-2 ώρες.

3. Η μπογιά θα μαλακώσει με τη λακ και θα μπορέσετε να την αποκολλήσετε από το ύφασμα χρησιμοποιώντας κάποιο μικροσκοπικό αιχμηρό αντικείμενο όπως ψαλίδι ή τσιμπιδάκι φρυδιών.

4. Τρίψτε με μια οδοντόβουρτσα ό,τι υπολείμματα μπογιάς έχουν μείνει και επαναλάβετε τα βήματα όσες φορές χρειαστεί μέχρι να απαλλαγείτε εντελώς από τον λεκέ.

5. Πλύνετε το ύφασμα με ζεστό νερό και αρκετό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Αν χρειαστεί πλύνετε ξανά.

Πηγή: queen.gr


Διατηρείστε τα πινέλα σας
Δεν χρειάζετε να ξεπλένετε τα πινέλα σας μετά από κάθε μέρα φρεσκαρίσματος των τοίχων του σπιτιού σας, όταν σύντομα θα συνεχίσετε με την ίδια μπογιά. Τυλίχτε τα με αλουμινόχαρτο και θα τα βρείτε πάλι στην κατάσταση που τα αφήσατε. (http://www.adviseme.gr/)
In Category : ,