24/2/16

Κλάδεμα τριανταφυλλιας
Danai24/2/16

Τα υβρίδια τριανταφυλλιάς ωφελούνται από ένα βαθύ κλάδεμα στην αρχή της άνοιξης. Οι χαμηλές θαμνώδεις τριανταφυλλιές και οι τριανταφυλλιές που χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη χρειάζονται μόνο λίγο αραίωμα κι διαμόρφωση στο σχήμα. Παρακάτω σας δείχνουμε αναλυτικά όλες τις τεχνικές.

Κλάδεμα υβριδίων τριανταφυλλιάς
Αφαιρέστε όλα τα νεκρά κλαδιά και όλα τα αδύνατα βλαστάρια. Κάντε τα κοψίματα, στο ύψος της ένωσης των βλαστών (το φουσκωτό σημείο στη βάση του φυτού).

Κόψτε όλα τα κλαδιά που έχουν κατεύθυνση προς το εσωτερικό του φυτού. Έτσι θα ανοίξει το φυτό σας και θα πάρει σχήμα κυπέλλου. Στα πολύ ζεστά κλίματα μερικοί συνηθίζουν να αφήνουν λίγα κλαδιά προς τα μέσα ώστε να σκιάζουν το σημείο ένωσης των βλαστών απ τον καυτό ήλιο.Στα μεσαία κλίματα, κλαδέψτε την υγιή βλάστηση, περιορίζοντάς την στο ένα τρίτο του αρχικού της μήκους.

Στα ψυχρά κλίματα, όπου η παγωνιά μπορεί να προξενήσει ζημίες αφαιρέστε όλους τους νεκρούς και πληγωμένους βλαστούς. Δηλαδή κάντε ένα βαθύτερο κλάδεμα.

Κλάδεμα θαμνώδους τριανταφυλλιάς
Αφαιρέστε όλα τα νεκρά κλαδιά και κλαδέψτε όλα τα αδύνατα και άρρωστα βλαστάρια. Μετά περιορίστε τα κλαδιά που έχουν δύσμορφο σχήμα.

Αν θέλετε να περιορίσετε το ύψος του φυτού και να το δώσετε σφαιρικό σχήμα θάμνου, ψαλιδίστε την πλεονάζουσα βλάστηση κατά το ένα τρίτο ή κατά το μισό του αρχικού της μήκους.

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς εδαφοκάλυψης
Κλαδέψτε τα κλαδιά από τις τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης στο ένα τρίτο του αρχικού τους μήκους. Για να δώσετε ένα πιο απλωτό σχήμα, κόψτε τα κατακόρυφα κλαδιά χαμηλά στο σημείο ένωσης.

Κλάδεμα αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς
Αφαιρέστε όλα τα νεκρά κλαδιά και όλα τα αδύνατα βλαστάρια στο σημείο της ένωσης. Αν στα παλιά κλαδιά έχουν αναπτυχθεί νέα εύρωστα βλαστάρια, αφαιρέστε το παλιά κλαδιά ακριβώς επάνω από τα βλαστάρια.
In Category : ,