12/5/12

Χαλιά
Δαναη Σημαντηρακη12/5/12

Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει χαλιά. Ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα.

Αποφεύγετε την τοποθέτηση φυτών πάνω στα χαλιά και τις μοκέτες, γιατί γύρω από τη γλάστρα υπάρχει υγρασία που μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Χρησιμοποιήστε ειδικά πιατάκια για τις γλάστρες (όχι πήλινα).Τα χαλιά που θα φυλαχτούν χωρίς να πλυθούν, πρέπει πρώτα να σκουπιστούν πολύ καλά. Κατόπιν για μεγαλύτερη προστασία τοποθετήστε τα σε υφασμάτινη θήκη στην οποία θα βάλετε καμφορά τυλιγμένη σε ύφασμα ή χαρτί. Προσοχή : Δεν πρέπει η καμφορά να έρθει σε επαφή με το xαλί, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των χρωμάτων. Αποφύγετε την φύλαξη των χαλιών σε υγρές και ανώμαλες επιφάνειες.

Το μούλιασμα των χαλιών είναι απαγορευμένο για όλα τα χειροποίητα χαλιά. Το στέγνωμα των χαλιών πρέπει να γίνεται ακαριαία, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα χρώμα να μην είναι τόσο σταθερό και να χρωματίσει τα υπόλοιπα. Επίσης, η υγρασία στο εσωτερικό τους αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες φθοράς του πέλους.

Μια απλή λύση για το "φρεσκάρισμα" του χαλιού είναι ο καθαρισμός του με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος λευκό ξύδι προς τρία μέρη νερό). Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού , για την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων και τέλος, προσθέτει μια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώματά του και τα αναζωογονεί.

1.Με Αμμωνία : Αναμείξτε δύο κουτάλια σούπας της οικιακής αμμωνίας σε ένα φλιτζάνι νερού.
2.Με ξίδι : Αναμείξτε ένα φλιτζάνι άσπρο ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό. Επίσης το χλιαρό νερό πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις για να ξεπλύνει τις καθαριστικές λύσεις από την ίνα. Η αποτυχία να ξεπλυθούν, μπορεί να προκαλέσει την επιταχυνόμενη ακαθαρσία.

Όταν το χαλί λερωθεί από λάδι ή από σάλτσες, αφαιρέσετε τον λεκέ ως εξής: Απορροφήστε
αρχικά το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώσετε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ.Τέλος αφαιρέστε το με υγρό πανί.

Οι μοκέτες σας θα αποκτήσουν ξανά λάμψη αν , πριν τις σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα , τις ψεκάσετε με λίγο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει ξίδι ...

Σόδα (αναψυκτικό ) : Πρόκειται για το καλύτερο καθαριστικό λεκέδων . Απλά βρέξτε καλά αμέσως το λεκέ με σόδα και σκουπίστε με καθαρό λευκό πανί ....

Καλαμποκάλευρο και μαγειρική σόδα : Ενδείκνυται για τον καθαρισμό λιπαρών λεκέδων από τα χαλιά . Μουλιάστε το λεκέ με ένα σφουγγάρι με νερό , τρίξτε με αρκετή ποσότητα σόδας , αφήστε να την απορροφήσει μία νύχτα και την επομένη μέρα σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα . Εναλλακτικά , απορροφήστε όσο γίνεται με ένα πανί το λεκέ , στη συνέχεια τρίψτε με καλαμποκάλευρο και ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία ...

και

Δυστυχώς, δεν μπορείς να αποφύγεις τους λεκέδες στο χαλί. Γι’ αυτό, είναι καλό να έχεις πάντα στο σπίτι άσπρο ξίδι, καθαρή βενζίνη, άσπρο οινόπνευμα και ουδέτερο απορρυπαντικό για πολύ ευαίσθητα ή μωρουδιακά ρούχα, προϊόντα δηλαδή που μπορούν να αντιμετωπίσουν δραστικά κάθε λεκέ.

Τα απορροφητικά πανιά ή χαρτιά θα σε βοηθήσουν να αφαιρέσεις το υγρό μέρος του λεκέ.

Όσο πιο γρήγορα κινηθείς κατά του λεκέ τόσο πιο εύκολα θα τον διαλύσεις.

Βέβαια, θα πρέπει να βεβαιωθείς πρώτα για το αν τα χρώματα είναι ανεξίτηλα μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντάς το στην άκρη του χαλιού.

Αν το πανί πάρει χρώμα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό ταπητοκαθαριστήριο.

Αν όχι, άρχισε να καθαρίζεις με κατεύθυνση από την εξωτερική άκρη του λεκέ προς το κέντρο του και προς τη φορά του πέλους του χαλιού.

Μετά από κάθε προσπάθεια καθαρισμού πρέπει να χρησιμοποιείται απορροφητικό πανί, που θα απορροφά την υγρασία από το λεκέ.

Μη μουσκεύεις πολύ την περιοχή του λεκέ.

Στο τέλος, στέγνωσε με το σεσουάρ μαλλιών.

http://www.philenews.com/


Σόδα
Αφαιρεί τις μυρωδιές, τα καθαρίζει και ζωντανεύει τα χρώματα: Ρίχτε σόδα και με μιά βούρτσα, κάντε την να εισχωρήσει ( τρυαφερά όμως ). Αφήστε να δράσει 12 ώρες και μετά χρησιμοποιείστε την ηλεκτρική σκούπα γιά να καθαρίσετε το χαλί σας.

Λάσπη στο χαλί!

Τι πρέπει να κάνεις, όταν έχεις λεκέ από λάσπη στο χαλί.

Πρώτα από όλα, δεν πρέπει να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις τον λεκέ, όσο είναι ακόμη νωπός. Άφησε να στεγνώσει καλά, και αφού στεγνώσει, μάζεψε όσο μπορείς με την ηλεκτρική σου. Φτιάξε ένα μίγμα από μία κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι χεριών και δύο φλιτζανιών ζεστού (όχι καυτού) νερού. Με ένα καθαρό πανί, τρίβε μαλακά τον λεκέ, ξεβγάζοντας ενδιάμεσα, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως. Άφησε το να στεγνώσει καλά!

Πηγή: http://www.tips4easyliving.com
In Category : ,