28/2/12

Καθαρισμός φούρνου
Δαναη Σημαντηρακη28/2/12

Ο καθαρισμός του φούρνου είναι από τις πλέον σκληρές εργασίες στο σπίτι γι' αυτό απαιτούνται και σκληρά χημικά. Χρησιμοποιήστε ακίνδυνα υλικά όπως αλάτι, σόδα, και Borax.Βάλτε 2 κουταλιές σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλιές Borax, ανακατέψτε το και φυλάξετέ το σε ένα πλαστικό μπουκάλι ψεκάσματος. Με το μείγμα αυτό μπορείτε να ψεκάζετε το φούρνο και να τα αφήνετε 20 λεπτά. Μετά τρίψτε τον.

Αν τρέξουν λάδια, λίπη ή υγρά κατά το μαγείρεμα στο φούρνο σας , καθαρίστε τα αμέσως, πριν προλάβουν να καούν, οπότε δε θα χρειαστεί να καταφύγετε στα τοξικά spray.

Αν λοιπόν σας χύθηκαν υγρά ή φαγητά καθόσον ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός, απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής, επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί βρέξτε τα λίγο πριν. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία εκείνα και πλύνετέ τα μετά.ή

Ο καθαρισμός του εσωτερικού του φούρνου σίγουρα δε διεκδικεί τα πρωτεία της πιο ευχάριστης οικιακής εργασίας, αλλά όσο πιο συχνά γίνεται τόσο πιο εύκολη είναι κάθε φορά η διαδικασία. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμαστε τόσο στους συμβατικούς όσο και στους αυτό- καθαριζόμενους φούρνους, καθώς και σε μεθόδους καθαρισμού χωρίς τη χρήση ειδικών σπρέι.

Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε πάντως δεν είναι άλλο παρά να καθαρίζετε άμεσα τα υπολείμματα ή τα χυμένα συστατικά του φαγητού. Είναι σαφώς προτιμητέο να επέμβετε τη στιγμή που έγινε η απροσεξία, παρά να περιμένετε να ψηθούν μέσα στο φούρνο, ενδεχομένως ξανά και ξανά. Ένα συνηθισμένο απορρυπαντικό πιάτων συνήθως κάνει τη δουλειά.

Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε το εξής: αν την ώρα που μαγειρεύετε χυθεί κάτι, ρίξτε πολύ αλάτι πάνω του, συνεχίστε το μαγείρεμα, και όταν μετά προσπαθήσετε να το απομακρύνετε θα παρατηρήσετε πως αφαιρείται πανεύκολα!

Προκειμένου πάντως να μη μπείτε στη διαδικασία που θα περιγράψουμε παρακάτω μπορείτε πάντα να καλύψετε το πάτωμα του φούρνου με αλουμινόχαρτο, και να αποφύγετε έτσι την ανάγκη του συχνού καθαρισμού. Εννοείται πως το αλουμινόχαρτο πρέπει να αντικαθίσταται συχνά.

Όπως και να’ χει, η περίπτωση των αυτό- καθαριζόμενων φούρνων είναι η πιο εύκολη, και δε χρειάζεστε κανένα επιπλέον προϊόν.

•Αφαιρέστε τις σχάρες και βάλτε τις μέσα σε νερό με σαπούνι ώσπου να «μουλιάσουν».
•Ενεργοποιήστε την λειτουργία καθαρισμού.
•Περιμένετε από 2 έως 6 ώρες, ανάλογα με το φούρνο, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
•Επειδή ορισμένοι φούρνοι κατά τη διαδικασία καθαρισμού παράγουν καπνό ή αναθυμιάσεις, καλό είναι να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα- γενικά συνίσταται ο επαρκής αερισμός του δωματίου.
•Όταν ολοκληρωθεί η αυτόματη διαδικασία, και ουσιαστικά απανθρακωθούν τα υπολείμματα των τροφών, με ένα νωπό πανάκι καθαρίστε το εσωτερικό του φούρνου ώστε να απομακρύνετε τυχόν υπόλοιπα της καύσης (στάχτη).
•Επανατοποθετείστε τις σχάρες. Αυτό ήταν!


Επειδή όμως πολλά μοντέλα, ιδίως τα παλαιότερα, δε διαθέτουν λειτουργία αυτό- καθαρισμού, ας δούμε τι γίνεται στην περίπτωση των συμβατικών φούρνων

Ανάλογα με το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσετε, ακολουθήστε τις αναγραφόμενες οδηγίες, καθώς η διαδικασία ενδέχεται να μην είναι ακριβώς η ίδια.

•Αφαιρέστε τις σχάρες και βάλτε τις μέσα σε νερό με σαπούνι ώστε να «μουλιάσουν».
•Προθερμάνετε στους 200.
•Σβήστε το φούρνο.
•Φροντίστε για τον καλό αερισμό του χώρου. Οι αναθυμιάσεις δεν είναι η πιο ευχάριστη μυρωδιά του κόσμου.
•Φορέστε γάντια, ενώ αν έχετε ευαισθησία στα μάτια ή αναπνευστικά προβλήματα, μεριμνήστε για κάποια προστασία (γυαλιά, μάσκα).
•Ψεκάστε το καθαριστικό σπρέι στο εσωτερικού του φούρνου.
•Συχνά, 10 μόνο λεπτά φτάνουν για να ενεργήσει το καθαριστικό- ή τουλάχιστον εφ’ όσον η κατάσταση δε χαρακτηρίζεται ως τραγική.
•Ορισμένα όμως προϊόντα απαιτούν 6-8 ώρες, άρα είναι προτιμητέο να αφήσετε το καθαριστικό να δουλέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
•Καθαρίστε το εσωτερικό με ένα υγρό σφουγγάρι, ξεπλένοντας το πολύ συχνά.
•Πέραν των υπολειμμάτων του φαγητού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να απομακρύνετε εντελώς κάθε ίχνος καθαριστικού. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως τα σπρέι αυτά δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αποτελέσουν συστατικό των συνταγών σας.
•Στεγνώστε με ένα πανάκι.
•Επανατοποθετήστε τις σχάρες.

Εναλλακτικοί τρόποι

Σε περίπτωση κάποιας ευαισθησίας ή λόγω του ότι δε νιώθετε τόσο άνετα με αυτά τα ειδικά καθαριστικά, υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές μέθοδοι καθαρισμού, που επίσης δεν περιλαμβάνουν τρίψιμο από το ξημέρωμα έως το σούρουπο.

Μια καλή εναλλακτική είναι η χρήση μαγειρικής σόδας. Εάν κάτι ξεχειλίσει κατά το μαγείρεμα, ρίξτε σόδα στο σημείο που έπεσε. Όταν ο φούρνος κρυώσει, θα μπορέσετε εύκολα να απομακρύνετε τα υπολείμματα, αφού η σόδα απορροφά το λίπος και τα υγρά χωρίς να κολλά στο πάτωμα του φούρνου.

Μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα σε μεγάλες ποσότητες και για τον τακτικό καθαρισμό του φούρνου:

•Αφαιρέστε τις σχάρες και βάλτε τις μέσα σε νερό με σαπούνι ώστε να «μουλιάσουν».
•Καλύψτε αρχικά το πάτωμα του φούρνου με σόδα. Φροντίστε να βάλετε αρκετή, δημιουργώντας ένα στρώμα πάχους 0.5 με 1 cm.
•Ψεκάστε με νερό ώστε να νοτίσετε τη σόδα, χωρίς όμως να την πλημμυρίσετε.
•Αφήστε την να ενεργήσει για αρκετές ώρες, π.χ. από το απόγευμα μέχρι το πρωί που θα ξυπνήσετε. Όταν σας φαίνεται πως ξεραίνεται, ψεκάστε πάλι με νερό. Μέχρι να κοιμηθείτε, ελέγξτε και ψεκάστε μερικές φορές.
•Μετά από αρκετές ώρες, π.χ. το πρωί, με ένα σφουγγάρι καθαρίστε το φούρνο και απομακρύνετε όλη τη βρωμιά.
•Ξεβγάλτε το λευκό υπόλοιπο που άφησε η σόδα στο εσωτερικό του φούρνου.
•Ο φούρνος σας είναι καθαρός!

Μια άλλη επιλογή είναι το ξύδι, που επίσης διαλύει τα λίπη και μαλακώνει τις επικαθίσεις όταν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί και στα τοιχώματα, αλλά είναι δύσκολο βέβαια να σταθεί. Οι αναθυμιάσεις πάντως βοηθούν στο καθαρισμό των τοιχωμάτων ούτως ή άλλως.

Αν λοιπόν αφήσετε το ξύδι να ενεργήσει για μερικές ώρες, θα διαπιστώσετε πως οι επικαθίσεις βγαίνουν πλέον αρκετά εύκολα. Αν βιάζεστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ¼ του φλιτζανιού ξύδι, μια σταγόνα απορρυπαντικού πιάτων και ελάχιστο ζεστό νερό, να το αφήσετε να ενεργήσει μερικά λεπτά, και εν συνεχεία να καθαρίσετε το φούρνο- με λίγο περισσότερο τρίψιμο βέβαια.

Τέλος, ανάλογη δράση έχει και η αμμωνία. Γεμίστε ένα ρηχό πυρέξ με 2.5 περίπου εκατοστά (σε ύψος) αμμωνία, και αφήστε το σε κρύο φούρνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί, ο καθαρισμός του φούρνου θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά αποφύγετε τα μεταλλικά εργαλεία, καθώς η αμμωνία μπορεί να τα καταστρέψει.

Επίσης, φροντίστε να μην αναπνεύσετε μεγάλες ποσότητες αμμωνίας, ενώ αν σας πιάσει βήχας, πηγαίνετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα προς το φρέσκο αέρα. Γενικά, ενώ η αμμωνία δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, μεριμνήστε ώστε να μην έρθει σε επαφή με παιδιά ή κατοικίδια.

Το ποια μέθοδος έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, εξαρτάται από την περίπτωση και από το τι θεωρεί κανείς πιο εύκολο. Μπορείτε φυσικά να δοκιμάσετε κάθε προτεινόμενη μέθοδο- το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: ένας απαστράπτων φούρνος!

http://www.syskeves.gr/


Η μαγειρική σόδα είναι θαυματουργή σε ότι έχει να κάνει με καθαρισμό. Ακόμα μια περίπτωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να χρειάζεται να αναπνέυσετe συμπυκνωμένα χημικά αέρια είναι στον καθαρισμό της εσωτερικής πλευράς της γυάλινης πόρτας του φούρνου.
Η επιφάνεια αυτή είναι πάντα έκθετη σε λίπη που προέρχονται από το φαγητό που μαγειρεύετε. Τα λίπη σε συνδυασμό με την θερμοκρασία δημιουργούν έναν ισχυρό λεκέ που απαιτεί και ισχυρό τρόπο αντιμετώπισης. Η πιο απλή και θαυματουργή λύση είναι να βρέξετε το τζάμι με ζεστό νερό, να απλώσετε με ένα σφουγγάρι την μαγειρική σόδα και να περιμένετε δέκα λεπτά. Έπειτα καθαρίστε τα κατάλοιπα με καθαρό νερό και πανί και δείτε το τζάμι να «τρίζει» από καθαριότητα.

http://www.adviseme.gr/stin-kouzina/385-katharismos-tis-portas-tou-fournou-xoris-ximika

Για τον καθαρισμό του φούρνου

αυτή η συνταγή είναι εξαιρετική για τον καθαρισμό του φούρνου από τα λίπη!

θα χρειαστείτε:
1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλάτι
1/4 φλιτζάνι τσαγιού βόρακας
1 κουτί σόδα μαγειρική
1/4 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 λευκό ξύδι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή lemongrass

Ανακατέψτε μαζί αλάτι, βόρακα και σόδα σε πλαστικό ή ακόμα καλλύτερα σε γυάλινο μπωλ. Προσθέστε τόσο νερό όσο για να γίνει
μία πάστα.
Αφαιρέστε τυχόν σχάρες από τον φούρνο και προθερμάνετε τον στους 120°C για 15 λεπτά, μετά κλείστε τον φούρνο και αφήστε την πόρτα ανοιχτή.
Προσεχτικά απλώστε την σκόνη στα τοιχώματα και το τζάμι του φούρνου με σφουγγάρι ή πανί και αφήστε το να μείνει 20-30 λεπτά.
Αναμείξτε το ξύδι με τα αιθέρια έλαια σε ένα μπουκάλι σπρέι και ανακινήστε το καλά.
Ψεκάστε τα τοιχώματα και το τζάμι του φούρνου και σκουπίστε καλά.
Σημείωση: για τυχόν ξεραμένα λίπη στο τζάμι, αφού εφαρμόσετε την σκόνη και ψεκάσετε μετά, μπορείτε να ξύσετε με το ειδικό ξυράφι και μετά να καθαρίστε με το πανί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: όσες συνταγές καθαρισμού περιέχουν αιθέρια έλαια δεν ενδείκνυνται για εγκύους εκτός από τα αιθέρια έλαια λεβάντας, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο και μανταρίνι

πηγή: http://ecoethnical.gr/